{ "title": "Protez Diş", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/protez-dis.jpg", "date": "21.01.2024 01:19:11", "author": "Dünya", "article": [ { "article": "
Protez diş, ağızda bulunan eksik dişlerin tamamlanması amacıyla yapılan, kullanan tarafından takılıp, çıkarılabilen dişler olarak bilinir. Kişiler bu dişlere alışmakta biraz zorluk çekseler de zamanla bunu atlatmaktadırlar. Kendi doğal dişlerimiz gibi olmasa da günümüz teknolojisiyle yapılan dişler görünüm itibarıyla daha doğal ve kullanışlıdır.

Protezlerin işlevleri ve türleri nelerdir?

Protezler tam ve bölümlü olarak yapılmaktadır. Tam olarak yapılanlarında, dişeti üzerine yerleştirilen dişetinin renginde akrilik bir taban kullanılır. Üstteki protezin taban bölümü damağın üst kısmını kaplarken, alttaki protez dilin rahat oynaması için, at nalına benzer şekilde yapılmıştır. Ağızdan alınan kalıplara göre diş laboratuvarlarında hazırlanan protezler, doktorunuz tarafından belirlenen türlerde yapılırlar.

Geleneksel tam protez

Ağızda bulunan dişlerin çoğunluğu kaybedildiği zaman, kalan dişlerde çekilerek, geleneksel tam protez yapılır. Ağızdaki dokuların iyileşmesi beklenerek, ağza yerleştirilen protezlerdir.

Geçici tam protezler

Bu protezler ağızda bulunan dişlerin çekilmesinden sonra takılan, geçici protezlerdir. Dişsiz kalmayacağınız için, iyi bir uygulama olarak bilinir. Takıldıktan sonra, birkaç ay sonra düzeltilmesi gerekmektedir. Dişleri desteklemekte olan kemiğin iyileşmesi, protezin bollaşmasına sebep olmaktadır.

Bölümlü protez

Ağızda protezi tutturmak için, sağlam dişleri bulunan kişilere yapılan uygulamadır. Metal bir tırnak aracılığıyla doğal dişlere takılmaktadırlar. Bazı durumlarda kuronlar yardımıyla sabitlenebilir. Dişlere yapılan köprülere alternatif olarak da kullanılmaktadırlar.

Protezlere alışma dönemi ne kadar sürmektedir?

Yeni yaptırılan protezlere alışma süresi kişiden kişiye değişebilmektedir. İlk takıldığında kişiler gevşeklik veya dolgunluk hissedebilir. Zamanla dil ve yanak kaslarınız protezi kabul ederek, yerinde tutacaktır. Ağzın içerisinde fazla tükürük salgılaması, tahrişler ve ağrı ilk zamanlarda normaldir. Çok rahatsızlık duyulması halinde, diş doktoruna giderek kontrol ettirmelisiniz.

Protezler ne kadar süreyle kullanılabilir?

Takılmış olan protezler zamanla aşınacak ve yeniden yapılması gerekecektir. Yeniden yapılmasalar bile, yeniden yerlerine oturtmak gerekecektir. Kişilerin ağız yapısı yaşları ilerledikçe değiştiğinden, protezlerde gevşeme olacaktır. Böyle olunca çiğneme güçleşerek, dişetlerinin tahriş olmasına sebep olacaktır. Bu yüzden bunları kullananların yılda bir kez olsun, muayene olmaları önerilir.

Protezlerin temizliği ve bakımı nasıl yapılır?
" } ] }