{ "title": "Kırık Diş Tedavisi", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/kirik-dis-tedavisi.gif", "date": "20.01.2024 06:09:05", "author": "Barım", "article": [ { "article": "
Kırık diş tedavisi, Bazen bir kaza sonucu, çürük bir diş nedeni ile ya da yaşa bağlı olarak diş kayıpları yaşanabilir. Dişin bir tarafı, kenarı ya da tümünü kaybetmek, eksik bir diş ile yaşanacak anlamına gelmez. Bu tür olaylar karşısında kırık dişin tedavi edilmesi için farklı tedavi yolları vardır. Dişin tamamı değil de bir kısmı kaybedilirse kompozit ile diş doldurularak tedavi edilir.

Kompozit, diş ile aynı renktedir ve ışık ile materyalın sertleşmesi sağlanır. Sertleşen materyal dişe sabitlenir. Bu işlem tek bir seans ile yapılır. İşlem anında anesteziye ihtiyaç duyulabilir. Yapılan işlemin ardından birkaç gün ağrı hissedilebilir. Fakat ağrı 20 günden fazla sürmüşse ve sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet varsa dişin tekrar kontrolü için doktora başvurmak gerekir.

Kırık diş tedavisinde diğer bir seçenek porselen dolgudur. Porselen dolgu bilindik dolguya göre daha uzun sürede yapılır. İlk olarak diş porselen dolguya hazırlanır ve diş ölçüsü alınır. Ardından porselen dolgu özel laboratuvarda hazırlanarak özel bir yapıştırıcı sayesinde dişe sabitlenir.

Diş kaybı bir dolgu ile kurtarılamayacak kadar büyükse diğer bir tedavi yöntemi porselen kaplamadır. Porselen kaplama tamamen doğal diş görünümündedir ve dişin üzerine kaplanır. Porselen kaplama Uzman bir diş hekimi ve diş teknisyeni tarafından hazırlanarak, ağız yapısına, diş rengine uygun bir şekilde kişiye özel olarak hazırlanarak özel bir işlem ile yapıştırılır.

Bazen diş, diş eti seviyesinden kırılarak kopabilir. Bu gibi durumlarda en ideal tedavi yöntemi kanal tedavisidir. Kanal tedavisinde diş kök kanalının iç kısmı desteklenerek dolgu ya da kaplama yapılır. Kanal tedavisi bazen tek seansla tamamlanırken bazen birkaç seans sürebilir.

Diş tamamen kaybedilmişse implant ya da köprü tedavisi gerekebilir. İmplant, titanyum metalinden elde edilen bir protezdir. Çene kemiğine yerleştirilerek diş tedavisi yapılır. Diğer dişler ile hiçbir bağlantısı olmayacağından kişi için oldukça avantajlı bir tedavi yöntemidir. Protez yerleştirildikten sonra üzerine kaplama yapılır.

Köprü tedavisi, yine diş kayıpları için uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. Diş kaybı nedeni ile oluşan boşluk, kaybın yaşandığı dişin her iki tarafında bulunan dişlerden destek alınarak kaplanır. Yapılan köprü yıllarca kullanılabilir. Fakat bakımının çok özenli yapılması gerekmektedir. Aksi halde ağız kokusu ya da diş etlerinde sorunlara neden olabilir.
" } ] }