{ "title": "Kaplama Diş", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-kaplama(1).jpg", "date": "19.01.2024 07:04:19", "author": "Barçın", "article": [ { "article": "
Kaplama diş farklı sebeplerle hasarlanan dişi, işlevini tekrar sağlamak amacıyla şekillendirmek olarak tanımlanabilir. İçeriğinde bulunan porselen, zirkon gibi maddelerin aşınma ve kırılma gibi etkilere karşı dayanıklı olması kaplamaların tercih edilmesine sebep olmaktadır. Zamanla oluşan diş eti çekilmelerinde sadece metal kaplamalarda diş köklerinde morluklar oluşur. Onun dışındaki türlerde bu sorun yaşanmaz.

Kaplama diş nasıl yapılır?

Dişteki kron tabakasının bir sebepten dolayı aşınmasının ardından işlevini kaybetmesiyle, diş hekimi tarafından yeniden yapılandırılır. Alınan kalıplarla laboratuvar ortamında üretilen yapay dişler, yıpranan kronun yerine oturtulur. Öncelikle üretilen suni kronlar, Doktor tarafından ağız içerisinde denenerek, beklentileri karşıladığına inanıldığında yerine sabitlenir. Diş kökü üzerine sabitlenen yapay dişlere, kronla kaplama adı verilir. Yapay kronun yerine sabitlenebilmesi için, alttaki doğal kronu yerinden çıkartmak gerekir. Diş doktorunun hava basıncı ile çalışan bir cihazla çıkardığı doğal kronun ardından, yeni kron yerine yapıştırılır. Bu işlemlerde hastaya lokal anestezi yapılarak ağrı duyması engellenir.

Kaplama diş çeşitleri nelerdir?

Lamina kaplamalar: Porselen veya kompozitten yapılan bu kaplamalar, diş eksikliği olan hastalarda kullanıma uygun değildir. Kompozit olanlar daha ucuz olsa da kısa ömürlü olurlar.

Metal destekli kaplamalar: bu kaplamaların yapılması için, diş her tarafından ufaltılır. Bu dişin üzerine porselenle kaplı metal bir şapka geçirilir. Etrafı porselenle kaplı olduğundan metalleri göremezsiniz. Ön dişlerde mat bir görüntü oluşturması sebebiyle tercih edilmemektedir.

Zirkonyum kaplamalar: Metal destekli olanlara göre daha dayanıklı olan zirkonyum kaplamalar, ışığı geçiren yapıda olduklarından estetik açıdan da tercih edilmektedir. Zaman içerisinde diş etlerinin çekilmesi gibi sorunların yaşanması durumunda, alttan kötü görüntü oluşturmadıkları için oldukça kullanışlıdır. Özellikle arka azı dişlerde dayanıklı olduğundan zirkonyum kaplamalar yapılmaktadır.

Porselen kaplamalar: Diş üzerinde yapılan porselen kaplamalardır. Sadece porselenden oluşması estetik açıdan da güzel bir görüntü vermektedir. Özel yapıştırıcılar sayesinde dişlere yapıştırılırlar. Baskıya dayanıklı olmaması sebebiyle, ön dişlerde daha fazla tercih edilir. Ağzında fazla eksiği olmayan hastalar için uygun bir yöntemdir.
" } ] }