{ "title": "implant", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/implant.jpg", "date": "19.01.2024 12:46:12", "author": "Minel", "article": [ { "article": "
İmplant çene kemiği içerisine yerleştirilen, protezlere destek olan yapay diş kökü olarak adlandırılır. İmplantlar abutment ve gövde olarak iki kısımdan oluşur. Gövde bölümü kemiğin iç tarafında kemikle bütünleşmiş haldedir. Gövdeye bağlanmış olan abutment, protezlere destek olarak yerleştirilir. Günümüzde en çok titanyumdan yapılmış, silindirik yapıda olan vida şeklinde implantlar kullanılmaktadır.

İmplant çeşitleri nelerdir?

Endosteal implantlar: Cerrahi yöntemle çene kemiğine yerleştirilen türlerdir. Dişeti dokusundaki iyileşmeden sonra, ikinci bir işlemle orijinal implanta bağlantı sağlanır. Yapılan en son aşama yapay dişler, protezler veya köprüler grup halinde implanta bağlanır.

Subperiosteal implantlar: Dişeti dokusunun altına çene kemiğine yerleştirilen metal çerçeveden meydana gelen türleridir. Dişetindeki iyileşmeden sonra, bu çerçeve çene kemiğine sabit hale gelmektedir. Çerçevedeki materyaller dişetlerinden dışarıya çıkar. Bunlarda daha sonra implantlara monte edilerek kullanılır. En çok kullanılanı Endosteal vida tarzında olanlardır.

İmplantlar her insanda kullanılabilir mi?

Hastaların impalnt yerleştirmeye uygun kemikleri varsa, yaralarının iyileşmesini engelleyen hastalığı bulunmuyorsa istenen sayıda uygulanabilir. Bu vidalar belli boyutlara sahiptir. Çene kemiğinin bu genişliklere uygun olması gerekir. Buradan anlaşılacağı gibi, kemiklerin durumu implantın başarısını sağlayacak en önemli etkendir. Tedavi öncesinde ve sonrasında dişetlerinin sağlıklı olması da önemlidir. Kemiklerinin gelişmesi tamamlanmamış kişilerde uygun bir yöntem değildir.

İmplant yerleşiminde acı duyulur mu?

Anestezinin uygun koşullarda yapılması halinde acı duyulmayacak bir uygulamadır. Uygulama sonrasındaki ağrılarda ağrı kesiciler yeterli olacaktır. Diş çekimi sonrasında duyulan ağrıdan bir farkı olmayan rahat bir uygulamadır. Sonrasında hissedilmeyecek kadar rahat bir yapısı vardır. İmplant takıldıktan sonra 3-6 ay iyileşme döneminin geçirilmesi gerekir. Bu süre zarfında geçici protezler kullanılmalıdır.

İmplant yaptırmak ne kadar sürer?

İşlemin tam olarak bitirilmesi hastanın durumuna ve yapılacak işlemlere bağlıdır. Yapılan bir ameliyat yarım saat veya 1-2 saat sürebilmektedir. Kemik yapınıza ve dişlerinizin durumuna göre ilk operasyondan sonra 3. Ayda protez yapılarak işlem sonuçlandırılır.

İmplantların temizliği önemli midir?

Ağzın içerisindeki bu yabancı maddelere kendi dişleriniz kadar önem vermeniz gerekir. Temizlikleri zor olmayan, fazla zaman gerektirmeyen yapıya sahiptirler. Diş sağlığının ve tedavisinin başarılı olmasındaki en önemli unsur her zaman ağız temizliğidir.

İmplantların üzerine protezler nasıl yerleştirilir?

Protezlerin yerleştirilmesi kişinin durumuna ve özelliğine bağlı olarak değişmektedir. Hastanın rahatça çıkarabileceği şekilde olabileceği gibi, sadece doktorun çıkarabileceği tarzda protezler yapılabilir. Bunlar ortamın gerekliliğine kadar belirlenmektedir.
" } ] }