{ "title": "Hamilelikte Diş Tedavisi", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/hamilelikte-dis-tedavisi.jpg", "date": "19.01.2024 09:37:31", "author": "Berkel", "article": [ { "article": "
Hamilelikte diş tedavisi, Gebelik dönemi meşakkatli ve bir o kadar zorlu bir süreçtir. Bu dönemde anne adayı birçok olumsuzluk ile karşı karşıya kalarak bazı sıkıntılara maruz kalabilir. Diş ve diş etlerinde yaşanan sorunlar yine gebelikte sıkça karşılaşılan sorunlardan bir tanesidir.

Gebeliğin ilk üç aylık dönemi: Hamilelik döneminde özellikle ilk üç ay bebeğin organ gelişimi için oldukça önemli bir dönemdir. Bu dönemde ortaya çıkan bir bakteriyemi anne karnındaki bebeğin organ gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Ayrıca anne adayına uygulanan gereksiz tıbbi müdahaleler düşüğe neden olabilmektedir. Ancak ağız içinde ağrıya yol açan ve müdahale edilmediği sürece daha çok zarar verebilecek dişlerin çekimi, dolgu yapılması ya da kanal tedavisi için mutlaka bir doktora başvurmak gerekmektedir. Diş eti hastalıklarında da yine diş etinde oluşabilecek enfeksiyon bebeğe zarar verebileceğinden yine mutlaka bir diş hekimine başvurmak gerekir. Başvurulan diş hekimi kadın doğum doktoru ile anne karnındaki bebeği etkilemeden uygun bir tedavi başlatacaktır.

Gebeliğin ikinci üç aylık dönemi: Gebeliğin ikinci üç aylık dönemi diş ve diş etlerinde yaşanan problemlerin tedavi edilebilmesi için tercih edilecek en uygun dönemdir.

Gebeliğin üçüncü üç aylık dönemi: Gebeliğin üçüncü üç aylık döneminde artık bebek anne karnında oldukça büyümüştür ve doğum için hazırlıklar başlamıştır. Annede yaşanabilecek bir stres bile erken doğuma yol açabilir. Bu dönemde ilk üç aylık dönemdeki gibi acil durumlar haricinde diş tedavisi için müdahale yapılmayacaktır.

Hamilelik Döneminde Anne Adayına Lokal Anestezi Yapılır mı?

Hamilelik döneminde lokal anestezi yapılabilir. Tedavi sırasında anne adayının stres yaşamaması için lokal anestezi tercih edilerek stres faktörü en aza indirilebilir. Ancak gebelik döneminde uygulanacak anestezik madde çok dikkatli seçilmelidir. Octopressin içeren maddeler rahmin kasılmasına yol açarak erken doğum olasılığını açığa çıkabilir.

Hamilelik Döneminde Diş Röntgeni Çekilebilir mi?

Hamileliğin ilk üç aylık döneminde anne karnındaki bebeğe zarar verebileceği düşünüldüğünden dolayı röntgen çekimi uygun görülmemektedir. Fakat ilerleyen dönemlerde röntgen çekimi için bir sakınca yoktur.

Hamilelik Döneminde Antibiyotik Kullanımı Bebeğe Zarar verir mi?

Hamilelik döneminde penisilin türünde kullanılan antibiyotiklerin bebek için bir sakıncası yoktur. Tetrasiklin türündeki antibiyotikler bebeğe zarar verebileceği için tavsiye edilmemektedir. Gebelikte kullanılan tetrasiklin grubundaki antibiyotikler bebeğin diş yapısını olumsuz etkileyebilir.

Hamilelik Döneminde Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Hamilelik döneminde diş ile alakalı sorun yaşamamak için diş temizliğine büyük önem verilmelidir. Hamilelik döneminden önce mutlaka bir diş hekimine başvurarak ağız hijyeni sağlanmalı ve gebelik boyunca bu hijyen muhafaza edilmelidir. Aksi halde ağızda oluşan bir plak birikimi ya da diş etlerinde mevcut iltihap gebelik döneminde değişen hormonlar ile açığa çıkabilir. Gebelik döneminde anne adayının yaşadığı hormon değişimi anne adayının bakteri plaklarına karşı hassaslaşmasına yol açar. Gün içinde en az iki defa dişler fırçalanmalı ve diş ipi ile diş bakımı yapılarak plak birikimi önlenmelidir.
" } ] }