{ "title": "Hamilelikte Diş Ağrısı", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/hamilelikte-dis-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 03:53:52", "author": "Cabire", "article": [ { "article": "
Hamilelikte diş ağrısı, bayanlar için hassas bir dönemin içerisinde yaşanan istenmeyen durumlar arasında yer alır. Değişen hormonların etkisiyle oluşan diş eti iltihapları sonucunda dişlerde ağrı görülmesi normaldir. Östrojen ve progesteron hormonlarının artması ve diş yüzeylerindeki bakteri plağından dolayı diş eti iltihapları yaşanması bu dönemde görülen ağrıların sebebidir. Buna hamilelik gingivitisi adı verilmektedir. Her kadında farklı etkilere sebep olan bu durum, bazı kadınlarda daha şiddetli yaşanır. Anne adayları bebeklerine bir zarar vermesinden korktuğundan ya da mideleri bulandığı için, diş fırçalamaktan kaçınırlar. Bu sebep ağrıların daha fazla yaşanmasına sebep olur.

Hamilelik esnasında yaşanan diş ağrılarında yapılması gerekenler nelerdir?

Ağrılarınız ilerlemeden diş doktoruna başvurmalısınız. Hamileliğiniz esnasında tedavi görmeniz, size ve bebeğinize zarar vermeyecektir. Önemli uygulamalar yapılacaksa, bunu ilk üç ay sonrasına ertelemeniz daha uygun olacaktır. Yapılacak müdahaleye doktorunuz en doğru kararı verecektir. İlaç tedavisi uygulanacaksa, ilaçlar hakkında kadın doğum doktorunuza da danışabilirsiniz. Dişlerinizde oluşacak iltihaplı oluşumlar tedavi edilmediğinde kan yoluyla bebeğinize zarar verecektir. Yapılacak tedavide lokal anestezi uygulaması gerekiyorsa, bu işlem bebeğinize zararlı olmayacak şekilde düzenlenecektir. Röntgen çekilmesi gerekiyorsa bunu ilk üç aydan sonra ve kurşun önlük giyerek yaptırmanız tavsiye edilir.

Hamilelik esnasında diş problemleri yaşamamak için yapılması gerekenler nelerdir?

Öncelikle hamile kalmadan önce ağız ve diş sağlığınız bakımından diş doktorunuza giderek muayene olmanız gerekir. Eğer dişlerinizde bir sorun tespit edilirse, tedavisi yapılmalıdır. Bu dönem diş rahatsızlıklarına sıkça rastlandığından ağız ve diş temizliğine yeterince önem vermelisiniz. Doktorunuzun önerdiği kalsiyum ve flor içerikli ilaçları düzenli kullanmanız gerekir. Beslenmenize dikkat ederek yoğurt, süt ve peynir gibi kalsiyum yönünden zengin gıdalarla beslenmeniz faydalı olacaktır. Tatlı içerikli ve unlu gıdaların tüketimine dikkat etmeniz, yedikten sonra dişlerinizi fırçalamanız gerekir. Bu tür gıdalar asit oluşumuna sebep olacağından, diş çürüklerine sebep olabilir. Uygun diş fırçaları ve diş ipi kullanarak dişlerinizin temizliğini, günde iki kez olmak üzere yapınız. İyi bir ağız ve diş temizliği, diş ağrılarından kurtulmanın en iyi çözümüdür.
" } ] }