{ "title": "Dişler Neden Çürür", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/disler-neden-curur.jpg", "date": "19.01.2024 04:17:48", "author": "Hüray", "article": [ { "article": "
Dişler neden çürür sorusunun cevabı herkesi ilgilendiren bir durumdur. Ağız içerisinde bulunan bakteriler, dil ve dişler üzerinde yerleşmiştir. Bakteriler alınan besinlerden oluşan asitler yardımıyla, dişin mineral dokusuna zarar vererek diş minesinin bozulmasına ve çürüklerin oluşmasına sebep olurlar. Genellikle unlu ve şekerli besinler asit oluşumuna sebep olurlar. Çürükler başladığı zaman kavite denen diş oyukları meydana gelir. Çürüklerin altında yatan pek çok hastalık olabilir. Tükürük üretimini azaltan ilaçların kullanılması da çürük oluşumunu hızlandırıcı etki yapmaktadır. Bu yüzden diş doktorları şekersiz sakız çiğnenmesi için öneride bulunmaktadır. Çürük oluştuktan sonra bunu giderecek hiçbir ilaç yoktur. Sadece ilerlemesi durdurulabilir. Bu da çürüğün özel yöntemlerle temizlenip, oyulan bölgeye dolgu yapılmasıyla sağlanır.

Diş çürüklerinin altında yatan nedenler nelerdir?
Diş çürüğünün gelişimi nasıl olmaktadır?

Çürükler her zaman diş yüzeyinden başlayarak, dentin tabakasına kadar ilerler. Mineden daha fazla organik bileşene sahip olan dentin tabakasında çürükler daha hızlı gelişim gösterirler. Dentini bir vida gibi delerek ilerleyen çürük, çene yapısına kadar ulaşır. Diş yapısına bağlı olarak bu ilerleme süresi değişkenlik gösterir. Mine tabakası sert olan dişlerde daha yavaş ilerleme gösteren çürükler, ince mine tabakasına sahip olan dişlerde hızlı bir gelişim gösterir. Dentin tabakası dişlerin savunma aracıdır. Tabakanın içerisinde bulunan kanalcıklarda odontoblast adı verilen yapım ve onarım yapan hücreler bulunur. Çürük ilerledikçe bu hücreler kanalların ağzını tıkayarak, savunma yapmaya çalışırlar. Bazı durumlarda yapılan savunma yetersiz kaldığından dolayı, çürüklerin ilerleyişi hızlı olur. Çürüklerin yavaş ilerlemesi, bağışıklık sistemleri güçlü kişilerde bu hücrelerin daha iyi görev yapmasından kaynaklanır.

Dişte bulunan çürük nasıl anlaşılır?

Çürümüş olan diş, koyu renkteki boşluk sayesinde tanımlanabilir. Bazı durumlarda bu boşluklar gizli kalsa da röntgen gibi araçlar kullanılarak teşhis konulabilir. Dişlerde beliren matlaşma, ağrı çürüğün belirtileri arasındadır. Doktorunuz ağız kamerasıyla baktığında, bu renk farkını görecektir. İki diş arasında kalan çürükler uzun zaman fark edilmeyebilir. Ağzınızda yemek yediğiniz esnada ani kırılmalarla çürük olduğu ortaya çıkabilir. Çürüğün en yaygın belirtisi olan ağrı, sıcak, soğuk temasında ortaya çıkar. Tedavi edilmediğinde ağrı kesicilere rağmen iyileşmez. Özellikle geceleyin vücut direnci düştüğünden daha yaygın olarak hissedilir.

Diş çürüklerini engellemek için ne yapılmalıdır?

Kişilerin düzenli olarak diş doktoruna giderek muayene olmaları önemlidir. Dişler düzenli olarak, doğru kurallarla fırçalanmalıdır. Ağız sağlığını koruyan ürünler, bilinçli olarak kullanılmalı ve karbonhidrat içeren besinler tüketildikten sonra fırçalama ihmal edilmemelidir. Fırçalama yapılamadığı durumlarda ağzın içerisi çalkalanmalıdır. Öğün aralarında şekerli gıdaları tüketmemek gerekir. Diş yapısında görülen renk değişikliklerinde, diş doktorunu ziyaret etmek gerekir.
" } ] }