{ "title": "Diş Taşı", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-tasi.jpg", "date": "19.01.2024 23:52:55", "author": "Habil", "article": [ { "article": "
Diş taşı tartar olarak da bilinen, bakteri plaklarının oluşturduğu dişlerin üzerindeki sertleşmiş yapılardır. Dişlerin üzerinde olabileceği gibi, dişeti çizgisinin altında ve üstünde de olabilir. Tartar oluşumu plaklar için, geniş bir yüzey oluşturacağından, çürükleri ve dişeti hastalıklarını oluşturur. Dişlerin görsel olarak da görünümü bozacağı için, tartar oluşumuna engel olmak gerekir. Çay, kahve ve sigara içenlerde bu oluşumlar renk değiştirir. Bakteri plağının temizlenmesini güçleştirdiğinden, temizlenmesi önerilir. İlerleyen oluşumlarda ağız kokusu yapabilen tartar, köklere etki ederek sağlam dişlerin kaybedilmesine de sebep olabilir.

Diş taşı oluşumu nasıl anlaşılır?

Bakteri plakları renksiz olmasına rağmen, tartar oluşumu dişeti çizgisinde belirgin bir şekilde görülür. Dişlerde ya da dişetinde sarı, kahverengi izlerden anlaşılması kolaydır. Bunu yok etmenin tek yolu diş doktoruna giderek temizletmektir. Kendiniz temizlemeye kalkarsanız, dişetlerinde kalıcı hasarlar oluşturabilirsiniz.

Diş taşı oluşumu nasıl önlenir?

Etkili bir diş macunu ile yapılacak fırçalamalar ve diş ipi kullanımı tartar oluşumlarını azaltacaktır. Oluşumlar biriktiğinde diş doktoru tarafından temizlenmelidir. Temizlik işlemine detertraj adı verilmektedir. Özel aletler kullanılarak dişeti üstündeki ve altındaki tartarlar temizlenir. Yapılan işlem en fazla 30 dakika sürmektedir. Ağrıyı engellemek için, lokal uyuşturucu etkisi olan spreyler kullanılır. 6 ayda bir diş doktoruna kontrole gitmek uygun olacaktır.

Diş taşı temizletmek zararlı mıdır?

Birçok hasta dişlerine zarar vereceğinden, tartar temizliğine gitmeyi istemezler. Bu son derece yanlıştır. Kullanılan cihazlar diş minelerine zarar vermeden temizlik işlemini gerçekleştirmektedir. Temizliğin 6 ayda bir yeterli olmasına rağmen, bazı kişilerde tükürük yapılarından kaynaklanan sebeplerle daha kısa sürelerde tartar oluşabilir. Bu durumda 3 ayda bir temizliğe gitmek gerekebilir.
" } ] }