{ "title": "Diş Nedir", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-nedir.jpg", "date": "20.01.2024 12:27:29", "author": "Eker", "article": [ { "article": "Diş nedir, sindirim sisteminin başlangıcı olarak sayılan, tükettiğimiz besinlerin parçalanmasını ve sesin şekillenmesini sağlayan, sert yüzeyli, kemiği andıran küçük parçaların her birine verilen isimdir. Nadir olarak değişiklik gösterse de toplam. Sayıları 32 adettir ve bebeklik döneminde çıkmaya başlayıp, çocukluk dönemi boyunca da yenilenme durumları söz konusu olur.

Dişler bebeklik dönemiyle birlikte yavaş yavaş oluşmaya başlar ve bebek bu dönemde ağzında yoğun bir kaşıntı ve rahatsızlık hisseder. Bu dönemde sürekli huysuzlanması ve bir hastalığı varmış gibi ağlaması doğaldır. Çıkan bu dişlere süt dişi denir ve bu dişler geçidir. Bebeklikten, çocukluk dönemine geçişin ardından coğunlukla 6 veya 7 yaş civarı süt dişleri dökülerek yerine kalıcı dişler çıkmaya başlar. Kalıcı dişlerin, süt dişlerinden farkı çok daha keskin ve dayanıklı olmalarına rağmen kırıldıklarında yenilenme gibi ya da tekrar çıkma gibi bir durumlarının olmayışıdır. Ek olarak genellikle 20'li yaşların başlarında diş sıralamasının bittiği noktalarda çıkan, oluşurken yoğun ağrı ve acıya sebep olabilen 20 yaş dişleri vardır.

Dişler şekil ve amaçlarına göre üç grupta toplanırlar. Bunlar:
Bir dişi incelediğimizde toplamda üç ana bölümden oluştuğunu görürüz: Taç, boyun ve köktür.
Dişler, ağza alınan besinlerden dolayı sürekli bir saldırı altındadır. Diş aralarına yerleşen gıda artıkları ağız sağlığını tehdit eden durumların oluşmasına sebebiyet verirler. Ağızda oluşan asit ve plak tabakaları zamanla diş çürüklerine, diş taşlarına, diş eti iltihaplanmasına, diş eti kanamalarına ve benzeri hastalıklara neden olurlar. Bu yüzden düzenli ve eksiksiz ağız bakımı yapılmalı, en az her 6 ayda bir diş doktorun kontrole gidilmeli, sigara, alkol, asitli içecekler gibi diş sağlığını olumsuz yönde etkileyen etkenlerden de uzak durulmalıdır.
" } ] }