{ "title": "Diş Kisti", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-kisti.jpg", "date": "19.01.2024 21:30:15", "author": "Nurzen", "article": [ { "article": "
Diş Kisti, son derece sinsi bir hastalık ve diş kökünde köklerin kanalına bağlı kistlerdir. Ağrı hissedilmediği için bunu hemen anlamak ve görmek zorlaşır. Kist boşlukta başlayıp, iltihap oluşturur ve büyür. İltihabı başladığı anda, içleri sıvıyla dolan kesecikleri oluşturur. Etrafı da bir zar ile kaplıdır. Kist gelişimi oldukça ağır ilerlemektedir. Oradaki diş cansızdır ve ölmeye başlar. Büyüdüğü zaman bağlı olan dişe ya da yan taraftaki dişlere köküyle içerden yayılabilir. Bazı hastalarda dişin yan tarafına yattığı görülebilir. Ayrıca diş eti dokularına da hasar verdiği için diş kayıpları da meydana gelir. Bu yüzden keseciğin sıvısı kanla karışarak iltihap yayılma gösterebilir. Buda iç organlara da girdiği zaman daha ciddi problemler doğurabilir. Fakat, hastalıktan evvel düzenli kontroller yapılmaz ise çürümeler, bakteriler ile diş özünü tamamen kaybedebilir.

Diş enfeksiyonlarının, diş köküne ve etrafındaki kemiklere yayılmasını sağlar. Yani apse oluşumu yapar. Şayet enfeksiyonlar kemiğe girerse, dişi yok edebilir. Diş kökleri ve kabarmış dokusu ağrı verebilir. Şayet kökü öldürürse, ağrısı kaybolur ve ağır ilerleyerek bitişen kemiğe hasar verir. Enfeksiyonun bir kısmında olan irinli yer, çenenin bütününü zedeleyebilir ve diş etinde bir kabarma veya içinin irinle dolmasıyla derideki lezyondan farksız olur. Bu durumda diş yitirilmiş olursa, önce kanalın tedavi süreci başlar. Sonra izlenmeye devam edilip, kistte ufalmaya bakılır. Eğer gerekirse kist dokusu, etrafındaki zarla birlikte alınır. Bu aşamaya Apikal rezeksiyon denilir. Şayet kökteki yapısal durum ve dişin kurtarılması olumlu olmayacaksa dişin hemen çekilmesi gerekir.

Diş Kistinin Nasıl Teşhis Edilir?

Şayet dişte devamlı ve zonklayıcı gibi bir ağrı varsa, bir şey çiğnediğinizde ağrılar duyuluyorsa veya sıcak, soğuk besinlere karşın hassasiyetiniz varsa bir kistin varlığı düşünülebilir. Hafif gelen ateş, boyun kısmında kabaran lenf düğümlerine bağlı sebepler ve genelde hastanın kendisini kötü hissetmesiyle etkili olur. Sızlatan dişler, yan tarafındaki diş etinin üstünde bulunan kabartılı yerde patlamayla birlikte ağız içerisinde oluşacak kötü bir koku ve tat bırakarak sıvının çıkmasıdır. Buna takiben, ağrılar bu sebeple kesilecektir. Şayet bu belirtilerden biri gözlemlenirse, bir diş hekimine gidilmeli ve muayenesinin yapılması gerekmektedir.

Diş Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Diş kisti oluştuğu anda diş de rahatsızlanmaktadır. Üst kısmı ezildiği zaman diş kemiğin içine yaslanmış hafif hareketlenme fark edilir. Diş kisti geliştikçe, köklerin çevresindeki yumuşak dokuda kabarıklık oluştuğundan ağrılar giderek hızlanır. Belli bir süre sonra yüzün etrafında kabarıklıklar görülür. Bu kabarcık diş ve kemik yapısına göre, başladığı yerden daha uzaklaşır. Buda dişin daha duyarlı hale gelmesini, daha da ağrıların arttığı, sallanan bir diş görüntüsünü oluşturmaktadır. Diş kisti geliştiğinden dolayı oradaki dokularda bulunan en hassas yerinden, ağızdan içe doğru ya da ağızdan dışarıya doğru akıtır. Bu sebeple ağız kokusu oluşacaktır. Cerahat'ın akmasıyla birlikte ağrılar hafifler. Özellikle vücutta kırgınlıklar belirir.

Diş Kisti Operasyonu

Kist, ağızda ve diş sağlığında yeteri kadar özen gösterilmediğinde başlamaktadır. Erken müdahale edilmez ise daha ileri rahatsızlıklar oluşabilir. Diş kisti mühim bir hastalığı oluştururken, hemen tetkikleri yapılarak, tedavisi yapılmalıdır. Kist, çenede olduğu yerde tedavi edilir. Kistlerin içi sıvı olduğundan, kistteki boşluk itinayla yıkanıp temizlenmelidir. Daha sonra antiseptik tamponu tatbik edilir. Bazen çenenin boşluğunu oluşturan yerlerde farklı tedaviler yapılmaktadır.
" } ] }