{ "title": "Diş Jeli", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-jeli.gif", "date": "21.01.2024 11:31:01", "author": "Askerî", "article": [ { "article": "
Diş jeli, bölgesel olarak uyuşturma sağlayan lokal anestezik bir tür ilaçtır. Hücre zarında olan sinirsel uyarıların oluşumunu ve iletimini engeller. Genellikle diş çıkarma dönemlerinde meydana gelen ağrılarda, diş eti ile ağız içi iltihaplanmasından kaynaklanan rahatsızlıklarda kullanılmaktadır. Ancak 3 aydan küçük bebeklerde kullanılmaması gerekir. Uyuşturucu etkisi olduğundan, fazla miktarda kullanılırsa cilt tarafından emilerek kana karışabilir. Bu yüzden diş jeli kontrollü kullanılması gereken bir ilaçtır. Fazla miktarda kullanıldığında, bilinç kaybı, uyuşukluk, sinirlilik, kas çekmeleri, hissizlik, kulaklarda çınlama, düzensiz kalp atışı, bulanık görme, solunum sorunları gibi ciddi etkilere neden olabilir. Kesik, yaralı ciltte kullanımından kaçınılmalıdır. Faydalı etkisini görebilmek için, çok az miktarda uygulanmalıdır.

Diş jeli hangi durumlarda kullanılmamalıdır?
Gebelik ve emzirme dönemlerinde ya da gebe kalmayı planlayan kadınlar diş jeli kullanımından kaçınmalıdır. Anne sütüne geçme olasılığı olduğundan, bebeğin zarar görme olasılığı bulunmaktadır. Gebe kadınlarda da annenin kanından bebeğe geçme olasılığı vardır. Bu yüzden doktora danışılmadan, kullanılmaması gerekir.

Diş jeli nasıl kullanılır?

Diş çıkarma dönemindeki ağrılarda az miktarda jel, bir pamukla ya da temiz parmağınızla diş etlerine sürülmektedir. Diş etleri jelle hafifçe ovulmalıdır. Doktorun farklı bir uygulama önermemesi halinde, diş jeli kullanımını 20 dakika sonra yeniden tekrarlayabilirsiniz. Fakat gün içinde en fazla 6 defa uygulanabilir. Jelin fazla miktarda kullanılması ya da geniş bir alana uygulanması ya da uygulanan alana tampon, sargı gibi kullanımlar vücudun jeli daha fazla emmesine neden olabilir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınılmalıdır. Aksi halde ilacın yan etkilerine maruz kalınabilir. İlacın kullanımı sırasında gözlerle temas etmemesine dikkat edilmelidir. Kullanılan başka ilaçların olması halinde, bunu doktora bildirmek gerekir. Çünkü aralarında ilaç etkileşimleri olabilir. Özellikle bebeklerdeki diş çıkarma dönemlerinde az miktarda diş jeliyle yapılacak masajlarda büyük bir rahatlama sağlanacaktır. Fakat uygulanan doza dikkat edilmesi gerekir. Herhangi bir yan etki görülmesi halinde, mutlaka doktorla iletişime geçilmelidir.
" } ] }