{ "title": "Diş İltihabı", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-iltihabi.jpg", "date": "20.01.2024 07:49:45", "author": "İlticaullah", "article": [ { "article": "
Diş iltihabı dişteki çürüğün sinire kadar ulaşması ve bakteri ve toksinler yardımıyla, damar ve sinirleri harap etmesiyle oluşan bir durumdur. Bakterilerin çoğalması ve ödem yapmasıyla iltihap ilerleyerek, diş köküne kadar gider. Şiddetli ağrılarla kendini belli eden bu durum, geceleri daha fazla kendini gösterir. Dokulara verdiği hasar, çene kemiğini eritmeye başlaması iltihabın tedavisine önem vermemiz gerektiğini anlatmaktadır.

Diş iltihabı belirtileri nelerdir?
Diş iltihabı tedavisi nasıl olur?

İltihabın şiddetine göre değişen tedavide antibiyotik kullanımı, drenaj ve küretaj yapılacaktır. Tedavi sırasında ağız ve diş temizliğine dikkat etmek iltihabın iyileşmesini hızlandıracaktır.

Diş iltihabı nasıl önlenebilir?

Ağız ve diş temizliğine dikkat etmek, düzenli olarak dişlerin fırçalanması ve yiyecek artıklarının diş ipiyle temizlenmesi iltihap oluşumuna engel olacaktır. Diş doktoruna düzenli olarak gitmek iltihap ve çürük oluşumunda erken teşhise yardımcı olacaktır. Beslenmeye dikkat etmek, sigara ve tütün mamulleri kullanmamak etkili olacaktır.

Diş iltihabı tedavi edilmediğinde neler olur?

Fistül apse oluşumu: Diş etleri üzerinde oluşan açıklıklardır. Fistl oluşumunda ağrı azalarak, dişetleri üzerinde beyaz birikintili kırmızımsı oluşumlar meydana gelir. Kemik yıkımının fazla olduğu hallerde iltihap kemiğe inerek, diş kaybına neden olur.

Sinüs enfeksiyonu gelişimi: İltihap oluşumu kan yoluyla kalbe ulaşarak, bakteriyal endokardit oluşturur. Yaşamı tehdit edecek olan bu durum mutlaka önemsenmelidir.

Beyin apsesi oluşumu: Damarların yardımıyla beyne ulaşan iltihap, hastayı komaya sokacak şekilde şiddetli olabilir.

Ludwig anjini: Alt çene altını etkileyen iltihap oldukça ciddi ve ölümcül seyreder. Genellikle yetişkin insanlarda bu rahatsızlık oluşur.
" } ] }