{ "title": "Diş Hekimi", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-hekimi.jpg", "date": "19.01.2024 06:08:38", "author": "Solay", "article": [ { "article": "Diş hekimi, ağız, diş, dudak gibi ağız boşluğu ve ağız çevresini oluşturan kısımlarda doğabilecek herhangi bir sağlık sorununu önlemek veya gidermek amacıyla görev yapan Uzman kişilere verilen ünvandır. Bu ünvana sahip olabilmek için 5 yıllık bir süreci kapsayan diş hekimliği diplomasını almak şarttır. Bunun dışında diş ve ağız sağlığı ile ilgili uygulanabilecek olan herhangi bir tedavi dolandırıcılık kapsamında değerlendirilir ve hapis cezasına çarptırılan suçlar arasındadır.

Diş hekimliği birçok alt dala sahiptir. Bu dallar klinik ve pre-klinik ya da temel ve klinik dallar olmak üzere iki ana başlık altında incelenir.

Temel dallar:

Anatomi dalı: Baş ve boyun anatomisi başta olmak üzere tüm vücudun organlarını inceleyen bilim dalı.

Biyo fizik dalı: İnsan biyolojisindeki kuralların fiziksel temellerini aktarır.

Biyo istatistik dalı: Sağlık bilimleriyle alakalı değerlerin istatistiklerini inceleyen bilim dalıdır.

Biyo kimya dalı: Vücudumuzdaki sistemlerin hangi biyokimyasal olaylarla, nasıl işlediğini araştırır.

Fizyoloji dalı: Organ ve dokuların işleyişini araştırır.

Histoloji embriyoloji dalı: Organlar ile dokuları mikroskobik düzeyde, gelişmeye başlamalarından itibaren inceler.

Patoloji dalı: Hastalıklı dokuları, organları mikroskobik düzeyde araştırır.

Mikro biyoloji dalı: Vücudumuzun doğal ve hastalık yapan florasını araştırır.

Farmakoloji dalı: Hastalıkların tedavisi sırasında yararlanılan ilaçları araştırır.

Tıbbi biyoloji / genetik dalı: İnsan biyolojisi ile genetiğini araştırır.

Epidemiyoloji dalı: Toplumdaki hastalık, sağlıkla ilgili durumların dağılımını, rastlanma sıklıklarını, bunları etkileyen faktörleri arastıran çalışma alanıdır.

Halk sağlığı dalı: İnsanların sağlıklı olabileceği koşulların sağlanmasında toplum ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan çalışma dalıdır.

Tıbbi deontoloji / etik dalı: Tıp mesleğinin icra edilmesinde uyulması gereken ahlaki kuralları inceler.

Klinik dallar:

Ağız, diş / çene cerrahisi dalı: Ağız, diş, çevre dokularda görülen hastalıkları oluşumlarını, çene eklemi sorunlarını ve ağız içerisinde cerrahi müdahale gerektiren tüm işlemleri, kullanılan yöntemleri ve maddeleri araştıran bilim dalıdır.

Endodonti dalı: Diş pulpasını ilgilendiren hastalıklar ve bunların tedavilerini inceleyen bilim dalı.

Oral Diagnoz / radyoloji dalı: Ağız, diş ile çevresinin hastalıklarının belirtilerini, teşhis koyma yöntemlerini ve bunların güvenirliliğini inceleyen bilim dalıdır.

Ortodonti dalı: Dişler ile çenelerin birbirleriyle ilişkilerini, dişlerin, çenelerin gelişimini inceler. Dişsel, iskeletsel bozuklukların tedavisini, kullanılan yöntemleri ve maddeleri araştıran bilim dalıdır.

Pedodonti dalı: Çocukların ağız, diş ve çevresinde ortaya çıkan sorunları, çürük önleyici yöntemleri, diş tedavilerini ve bu tedavilerde yararlanılan materyalleri araştıran bilim dalıdır.

Protetik Diş Tedavisi dalı: Diş dizisindeki veya ağız içindeki yumuşak kısımlarda meydana gelen kayıpların oluşturduğu konuşma, işlev, kötü görüntünün yarattığı sorunları, bunların protezlerle tedavi yöntemlerini, tedavide kullanılan araçları inceleyen bilim dalıdır. Aynı zamanda eklem ile çenenin kapanış hareketlerini araştırmaktadır.

Konservatif Diş Tedavisi dalı: Dişlerde çürük, kırık ve benzeri sebeplerden dolayı oluşan madde kaybının tedavi yöntemlerini ile dişleri çürükten korumak amacıyla kullanılan araçları inceleyen bilim dalıdır.

Periodontoloji dalı: Dişi çevreleyen doku ve kemik yapılarında oluşan hastalıkların tespiti, bu hastalıkların önlenmesi, mevcut hastalıkların tedavilerini, tedavi sonucu elde edilen sağlığın uzun süre muhafaza edilmesi için yapılması gerekenleri araştıran bilim dalıdır.

" } ] }