{ "title": "Diş Fırçası", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-fircasi.jpg", "date": "20.01.2024 06:37:57", "author": "Joker", "article": [ { "article": "
Diş fırçası, sağlıklı bir ağız ve dişler üzerinde oluşan plak tabakasını kaldırmak amacıyla kullanılan mekanik bir ağız bakım aracıdır. Günümüzde birçok farklı marka ve model adı altında üretilen diş fırçaları ilk kez M. Ö. 3000'li yıllarda Mısırlılar tarafından dal parçalarından yapılarak kullanılmıştır. Daha sonraları İslam aleminde de hala yaygın olarak kullanılan misvaktan yararlanılmıştır. Belirli ağaçların dallarından yapılan bu ilkel diş fırçalarının uçlarındaki parçacıklarla dişler temizlenmekteydi.

Modern diş fırçalarının temelleri ise 1400'lü yıllara, Sibirya ve Çin'e dayanmaktadır. Sap olarak kullanılan dallar ya da kemiklerin üzerine başta domuzlar olmak üzere hayvanlardan koparılan sert kıllar bağlanırdı ve bu ilkel araçlar diş fırçası olarak kullanılırdı. Avrupa'da ise domuz kılları çok sert bulunduğundan genelde at kıllarından yararlanılırdı. Bunlar dışında çoğu zaman farklı dönemlerde, farklı maddelerden yapılan kürdan benzeri malzemeler diş temizliği için kullanılmıştır.

İlk naylon kıllı diş fırçası ise 1938 yılında geliştirilmiştir ve günümüze kadar bu şekilde gelmiştir. Teknolojinin gelişimiyle birlikte zaman içinde farklı sertlik düzeylerinde diş fırçaları, şarj edilebilir veya pilli diş fırçaları da üretilmiştir. Yumuşak kıllı diş fırçaları özellikle diş ve diş etleri hassas olan, kolay zedelenen kişiler için uygunken, orta sertlikteki diş fırçaları normal dişler ve diş etleri için kullanılır. Şarj edilebilir veya pilli diş fırçalarının dönen başlıklı mekanizmalarının daha fazla plak tabakasını yok ettiği düşünülmektedir.

Diş fırçası, dişlere paralel olarak değil de 45 derecelik eğik bir açı ile dairesel hareketler çizerek uygulanmalıdır. Bu şekilde ulaşılması zor noktalara daha kolay nüfuz edilerek daha fazla bakterinin ve plak tabakasının yok edilmesi sağlanmış olur. En az 2 dakika arka yüzeyler dahil olmak üzere tüm dişlerin üzerinde gezdirilerek ağızda gerekli olan hijyen koşulları sağlanmalıdır. Kullanılan diş fırçaları en fazla 3 aylık periyotlar şeklinde yenisiyle değiştirilmeli ve kuru bir şekilde saklamaya özen gösterilmelidir.

Diş fırçası sağlıklı bir ağız için en önemli araçlardan biri olsa da tek başına yeterli değildir. Düzenli olarak günde en az 2 kez olmak üzere amaca uygun bir diş macunu ve diş ipi de kullanılmalıdır. Aksi takdirde bakteriler diş aralarına yerleşerek buralarda kalacak ve ağız sağlığını olumsuz yönde etkileyeceklerdir. Diğer bir dikkat edilmesi gereken detay ise en 6 aylık aralıklarla düzenli olarak bir Uzman aracılığıyla diş ve ağız kontrollerinin gerçekleştirilmesidir.
" } ] }