{ "title": "Diş Fırçalama", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-fircalama.jpg", "date": "21.01.2024 06:45:17", "author": "Şahmelek", "article": [ { "article": "
Diş fırçalama ağız ve diş sağlığının korunması için, günde iki defa yapılması gereken eylemdir. Vücudumuzun hastalıklara maruz kalmasının sebeplerinden biri olan ağzımız ne kadar doğru temizlenir ve bakılırsa, bizlerin sağlıklı olmasına katkıda bulunacaktır. Yumuşak bir diş fırçası yardımıyla gerçekleştirilen bu işlem, doğru yapıldığında bakterilerin dişler üzerinden ve ağızdan atılmasını sağlayarak, hastalıklardan korunmamızı sağlayacaktır.

Diş fırçalama neden yapılmalıdır?

Doğumda steril olan ağzımız, doğumla birlikte mikroorganizmalarla tanışır. Bunlar ağız ortamında çoğalır ve ağız florasını oluşturlar. Yeni doğan bebeklerde ağızda pamukçuk oluşması, mantarların hızla çoğalmasından kaynaklanmaktadır. Mantarlar ilaçlarla baskı altına alınarak, bakterilerin çoğalmasına izin verilir. Bu şekilde ilaca gerek kalmadan, mantarlarla savaşmanın önü açılır. Artık ömür boyunca bakterilerle yaşamak zorunda kalırız. Diş fırçalama işlemi bu bakterilerin diş üzerinden uzaklaştırılması için yapılır.

Diş fırçalama nasıl yapılmalıdır?

45 derecelik açıyla tutulacak olan diş fırçası, dişin enine doğru ileri ve geri hareketlerle fırçalanmalıdır. Daha sonra diş etinden alt kısma doğru yapılacak hareketle işlem tamamlanmalıdır. Dişlerin içine fırça dik olarak sokulup fırçalanır. Bu işlem sırasında arka dişler, dişlerin arkası ve dilde temizlenmelidir. İnsanlar genellikle ön dişlerini temizledikleri için çürükler ve diş taşları arka dişlerde oluşmaktadır. Kullanılmakta olan diş fırçaları yumuşak olmalı ve 3-4 ayda değiştirilmelidir. Sert kıllı olan fırçalar diş etlerinde çekilmeye ve dişlerde yıpranmaya yol açarak, çürümeyi hızlandırır.

Diş fırçalama esnasında diş etleri neden fırçalanmalıdır?

Dişler fırçalandığı sırada diş etlerinin fırçalanması ihmal edilmemelidir. Diş etleri fırçalama esnasında kanasa bile fırçalama bırakılmamalıdır. Diş etlerindeki damarların dolaşım bozukluğu nedeniyle dolgunlaşması sebebiyle oluşan kanamalar, fırçalama sayesinde düzelecektir. Konjesyon denilen bu rahatsızlığın kılcal damarların açılmasıyla iyi olacağını göreceksiniz. Fırçalama sadece dişleri değil, diş etlerini de koruyan bir uygulamadır.

" } ] }