{ "title": "Diş Filmi", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-filmi.jpg", "date": "20.01.2024 05:45:28", "author": "Kasım", "article": [ { "article": "
Diş filmi, diş hekiminizin yaşınız, hastalık ve vücut tepkilerine göre gerekli gördüğü durumlarda talep ettiği muayene esnasında yön veren bir tedavi biçimidir. Diş filminin çekilmesi, diş etlerinizde dıştan bakıldığında gözükmeyen gömülü dişler, kist, apse, tümör ve gizli kalan çürükler gibi fark edilmeyen kusurların teşhis edilmesinde etkilidir. Diş filmi çekildiğinde maruz kalınan radyasyon ile ilgili kıyaslama yapmak gerekirse bilgisayar karşısında maruz kaldığınız radyasyon kadar olduğu söylenebilir. Çoğu hastalar diş filmi çektirmesi gerektiği durumlarda radyasyondan korktukları için yaptırmamaktadır. Oysa gözükmeyen kusurların mutlaka diş hekiminizce en iyi şekilde tespit edilmesi ve daha çözülemeyecek problemlerin oluşmasına engel olunmalıdır.

Diş filmi çekilirken önlük giymeniz tavsiye edilir. Hamileyken acil durumlar dışında diş filminin çekilmemesi gerektiğini bilmelisiniz. Diş muayene şekline göre film çekilirken diş hekiminiz panoramik röntgen talep edebilir. Bu film tipinde üst ve alt dişlerinizin tamamının görüntüsü tek bir resimde görüntülenebilir ve doktorunuzun diş kapanış şekli, çene yapınız ve diş arkalığı hakkında detaylı bilgi sahibi olarak etkin tedavi uygulayabilmesinde yardımcı olur.

Diş Filmi Nasıl Çekilmektedir?

Diş filmi çekilmeden önce diş hekimi dişinize en uygun tedavi yöntemini belirleyebilmek adına, diğer geçirmiş olduğunuz hastalık belirtileri dahil kapsamlı bir muayene uygulayacaktır. Diş hekimlerinin amacı; ağız ve diş sağlığınızı koruyarak oluşan problemleri büyümeden yok etmektir. Bu yönde doktorun tavsiyesine bağlı olarak çekilen diş filminde, korkulacak kadar büyük bir radyasyona maruz kalınmadığı bilinmelidir.

Pediodontal hastalıktan dolayı kemiğin zarar görmesi, çene kemiğinde ve dişlerde kırılma sonucu meydana gelebilecek diğer bozuklarının varlığı ve boyutuyla ilgili en etkili tanı metotlarından biri olan diş filminde, diş hekimi dişin yanına küçük bir film yerleştir ve hasta bu filmi ısırarak dişte sabit kalmasını sağlar. Bu süreçte röntgen aleti hasarlı dişi tespit ederek odaklanır ve diş filmi çekilir. Bu işlem birkaç dakikalık süreci kapsamaktadır ve film banyo ettirildikten sonra diş hekimi muayene şeklini belirleyebilmesi için röntgeni yorumlamaktadır.

Dişlerinizde sorun olmasa bile en az 6 ayda bir diş hekimine muayene olmanız dişle ilgili sıkıntıların varsa oluşmasını engelleyecektir. Dişlerinizi her yemekten sonra sabah ve akşam olmak üzere iki kere fırçalamanız çürük oluşumunu engelleyerek, röntgen gerektirecek durumların azalmasında etkili olacaktır.
" } ] }