{ "title": "Diş Eti İltihabı", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-eti-iltihabi.jpg", "date": "19.01.2024 14:19:25", "author": "Alina", "article": [ { "article": "
Diş eti iltihabı diş eti hastalıkları içerisinde tedavisi en kolay yapılan rahatsızlıklar arasında yer alır. Gingivitis olarak adlandırılan bu iltihabi durum, diş ve diş etleri etrafında bulunan yapışkan bakteri filmlerinden oluşan plaklardan kaynaklanır. Düzgün bir fırçalama yapılmadığında, diş ipi kullanılmadığında plaklar uzaklaştırılmadığı için, asitli ortamlarda toksin üreten bakteriler iltihaba sebep olur. Hastalığın erken dönemi olarak bilinen bu aşama, tedavi edilmediğinde, periodontitis'e dönüşecek, kalıcı hasarlara sebep olacaktır.

Diş eti iltihabı nasıl anlaşılır?

Dişlerin fırçalanması sırasında yaşanan kanamalar en belirgin özellikler arasında yer alır. Bunu kızarıklık, şişlik ve hassasiyet takip ediyorsa mutlaka iltihabın oluştuğu düşünülmelidir. Diş etlerinde çekilme meydana geldiğinde de altta yatan sebep olarak iltihabın oluştuğu gözlemlenir. Bazı hastalarda ağız kokusu veya ağızda kötü tat duyulması gibi belirtiler de yaşanabilir. Bu belirtilerin tek tek ya da bir arada bulunması diş etlerinde iltihap geliştiğini anlatacaktır.

Diş eti iltihabı nasıl önlenebilir?

Öncelikle doğru bir ağız ve diş temizliği yapılması gerekir. Bunun için doğru fırça kullanılarak yapılacak diş temizliği ve diş ipi kullanımına önem vermek gerekir. Periyodik olarak diş doktoruna yaptırılacak diş temizlikleri de faydalı olacaktır.
" } ] }