{ "title": "Diş Eti Hastalıkları", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-eti-hastaliklari(1).jpg", "date": "20.01.2024 05:16:19", "author": "İkdam", "article": [ { "article": "Diş eti hastalıkları, diş hekimliğinde üzerinde en çok durulan en önemli konulardan biridir. Halk arasında genelde diş eti çekilmesi olarak bilinmektedir. Bu hastalık dişlerin kaybı ile sonuçlanabilmektedir. Bu hastalığın tedavi yollarından bazıları diş taşı ve bakteri plağının temizlenmesi, cerrahi yönden hastalığın tedavisi ve hastanın ağır ve diş bakımı yönünden bilgilendirilmesidir. Dişler doğru temizlenmediğinde üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları ağızda bakteri oluşumuna sebep olur. Bu bakteriler diş çürüğü ve diş eti iltihaplarının en önemli sebebidir. Bakteriler belli bir zaman sonra diş taşı oluşumuna sebep olmaktadır.

Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Neler diş eti hastalıklarına sebep olmaktadır?

Diş eti hastalıklarının temel nedeni bakteri plağıdır. Bunun yanında genetik faktörler, sigara, ilaçlar, hormonal değişiklikler, stres, kötü beslenme, diş sıkmak, şeker hastalığı, kötü yapılmış dolgu ve kuron köprülerdir.

Genetik Faktörler: Yapılan araştırmalara göre diş eti hastalıklarında genetik faktörler önemli yere sahiptir. Ailesinde diş eti hastalığı olan kişilerde diş eti hastalığının meydana gelme olasılığı diğer insanlara göre daha fazladır.

Sigara: Bildiğimiz üzere sigara kanser, cilt, akciğer, kalp gibi birçok hastalığa sebep olmaktadır. Bunu yanında sigara diş etleri içinde çok zararlıdır. Sigara diş etlerinin yumuşamasına ve bakterilerin çoğalmasına böylece diş eti hastalıklarına sebep olmaktadır.

İlaç Kullanımı: Doğum kontrol ilaçları, anti-depresan ve kalp ilaçları diş etlerinizi etkileyebilir ve diş etleriniz de hastalık yaratabilir. Bu sebeple bu ilaçları kullanan kişilerin diş temizliğinde daha dikkatli olması gerekmektedir.

Hormonal Değişiklikler: Hamilelik, menopoz ve mensturasyon gibi hormonal değişiklikler diş sağlığınızı etkilemektedir. Bu sebeple bu dönemlerde dişlerimizin hijyeni konusunda daha dikkatli olmamız gerekmektedir.

Stres: Kanser gibi birçok hastalığın nedenlerinden biri olan stres diş eti hastalıklarınıda etkilemektedir. Araştırmalara göre stres birçok hastalığa sebep olmakla birlikte vücudun enfeksiyonla mücadelesini zorlaştırmıştır.

Diş Sıkmak: Diş etlerindeki çekilmenin sebebi diş sıkmaktır. Mutlaka plak takılarak bu sıkmanın durdurulması gerekmektedir.

Kötü Beslenme: Kötü beslenme vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olmaktadır. Bu sebeple birçok enfeksiyonla mücadelesini zorlaştırmaktadır.

Şeker Hastalığı: Şeker hastaları diş eti enfeksiyonu yönünden risk taşımaktadırlar. Şeker hastaları diş eti hijyenine ayrıca önem göstermeli ve belirli zamanlarda diş eti uzmanlarına giderek kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir.

Kötü Yapılmış Dolgu ve Kuran Köprü: Taşkın bir şekilde yapılmış dolgu, kuron ve köprüler diş etlerine zarar vermektedir.

Diş Eti Hastalıklarına Sebep Olan Diğer Unsurlar

Beslenme biçimi ve sigara kullanımı ağız sağlığını etkilemektedir. Besleyici değeri olmayan diyetler vücudun hastalıklarla savaşma gücünü azaltmaktadır. Tütün kullananların diş etleriyle kullanmayanların diş etleri arasında çok büyük farklar bulunmaktadır. Tütün dişleri ve diş etlerini tahriş etmektedir. Lösemi ve aıds gibi hastalıklar vücudun savunma sistemini etkiledikleri için dişleri ve diş etlerini kötü yönde etkilemektedir. Kişide olan diş eti hastalıkları hormon değişikliği dönemlerinde daha kötü bir hal alabilmektedir.

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilmektedir?

Diş hekimleri herhangi bir hastalıktan şüphelendikleri zaman periodontal sonda adı verilen bir alet ile kişilerin diş ve diş eti arasındaki diş eti cebinin boyunu ölçerler. Bunun yanında röntgenler ve filmler de çekilmektedir.
" } ] }