{ "title": "Diş Eti Hastalıkları Tedavisi", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-eti-hastaliklari-tedavisi.jpg", "date": "20.01.2024 08:14:06", "author": "Toydeniz", "article": [ { "article": "
Diş eti hastalıkları, (Periondotoloji) dişlerin çene kemikleri içerisinde tutunmasını sağlayan yapıları inceleyen bilim dalıdır. Bu yapılar diş eti, sement, alveol kemiği ve periondontal membrandır. Diş eti hastalıkları diş hekimliğinde üzerinde en çok durulan konulardan biri haline gelmiştir. Diş eti hastalıklarının diğer adı periondotolojidir. Diş eti insan sağlığı açısından ciddi problemler yaratabilmektedir. Bu nedenle diş eti hastalıkları tedavi edilerek kontrol altına alınmalıdır.

Diş eti hastalıklarının belirtileri nelerdir?
Diş eti hastalıkları neden olur?

Diş plağı diş eti hastalıklarının genel nedenidir. Şekerli, tatlı gıdaların çok fazla tüketilmesiyle ağızda bakteriler oluşurlar ve bu bakteriler dişlere tutunurlar. Bakterilerin dişlere tutunmasıyla dişlerde saydam bir tabaka oluşur. Bakteriler zamanla yayılarak diş etlerine yayılırlar.

Diş eti hastalıklarının nedenlerinden biri ise genetik yatkınlıktır. Aile içerisinde diş eti hastalığı bulunan kişiler varsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Araştırmalara göre diş eti hastalıklarında %30 civarında genetik yatkınlık vardır.

Ağız bakımına dikkat etmeyen insanlarda diş eti hastalıkları sıklıkla görülmektedir. Antidepresan, doğum kontrol hapları, kalp ilaçları diş eti hastalıklarına neden olmaktadır. Şeker hastalıkları, kanser, yanlış yapılan dolgular diş etlerinde iltihap oluşturarak hastalık yaratmaktadır. Kötü beslenme de diş eti hastalıklarının genel nedenlerinden biridir.

Diş eti hastalıklarının tedavisi nasıl yapılır?

Diş eti hastalıklarının erken seviyesine gingivitis denmektedir. Diş etleri kırmızılı, kanamalı ve şişmiş durumdadır. Bu seviyede dişleri düzenli bir şekilde fırçalamak tedavi için yeterli olacaktır.

Diş eti hastalığının seviyesine bağlı olarak diş eti uzmanları; diş etinin temizlenmesi, küretaj ve kök yüzeyi temizlenmesini önerebilir.

Özel araçlar kullanılarak plak ve diş taşları diş etinden uzaklaştırılır. Daha sonra kök yüzeyleri düzleştirir ve diş eti itilerek dişe sıkı bir şekilde yapışması sağlanır. Bu tedavilerin yeterli olmadığı seviyelerde diş eti operasyonlarının yapılması uygundur.

Diş eti hastalıkları gargara, vitamin gibi tedavi yöntemleriyle iyileşmez. Diğer hastalıklarda olduğu gibi diş eti hastalıklarında da erken teşhis önemlidir.

Diş eti hastalığının tedavisi uzun sürelidir. Uzman tedavisi bittikten sonra kişi kendi tedavisine devam etmelidir. Öncelikle ağız bakımına çok dikkat edilmelidir. Düzenli olarak dişler fırçalanmalı ve diş araların diş ipi kullanılmalıdır. Düzenli olarak Uzman kontrolüne gidilmelidir. Sigara ve diğer tütün ürünleri kullanılmamalıdır. Bunun yanı sıra dengeli beslenilmeli ve stresten uzak durulmalıdır.
" } ] }