{ "title": "Diş Eti Çekilmesi", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-eti-cekilmesi.jpg", "date": "20.01.2024 13:56:05", "author": "Rekine", "article": [ { "article": "Diş eti çekilmesi, diş etinin kökleri açıkta bırakıp, apikale doğru yer değiştirmesi olarak tanımlanabilir. Diş etlerinde olan çekilme, olası bir diş hastalığının belirtisi olarak kabul edilmelidir. Uygun olmayan şekilde, sert diş fırçalama çekilmelerin en önemli sebeplerinden biridir. Dişlerin fırçalanması sırasında yapılan hatalar sebebiyle yaşanan çekilmelerde, gereken önlemleri alarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Diş etlerinde meydana gelen çekilmeler, diş köklerini açıkta bırakacağından, diş kayıpları yaşanmaktadır. Çekilmeler iltihaplı veya iltihapsız şekilde gerçekleşebilir. Normalde 1 mm'den fazla olan diş eti çekilmelerinde patolojik bir durumun varlığı kabul edilmektedir. Bu çekilmeler sadece estetik bir durum olarak kabul edilmemeli, mutlaka tedavi edilmelidir.

Diş eti çekilmeleri kaç türlü olur?
Kişilerde oluşan diş eti çekilmelerinin derecesi iki türlü yaşanan çekilmenin değerlendirilmesi ile belirlenmelidir. Bunun yapılmaması hastalığın ilerleyerek, diş kayıplarına sebep olmasına kadar gidebilir.

Diş eti çekilmesinin nedenleri nedir?
Diş eti çekilmesinin belirtileri nedir?
Diş eti çekilmelerinin meydana getirdiği sorunlar nedir?
Diş eti çekilmesi nasıl tedavi edilir?

Farklı sebeplerden meydana gelen çekilmeler, altta yatan sebebe göre tedavi edilmektedir. Estetik kaygıların olması halinde, kök yüzeyleri cerrahi yöntemle diş eti ile kapatılır. Açılmaların fazla olması halinde, pembe akrilik silikondan yapılan diş eti ile kapatılarak tedavi sağlanır. Çekilmeden dolayı köklerdeki dentin açığa çıktıysa, ilaç tedavisi ya da cerrahi yolla tedavi edilir. Diş etleri iltihaplı ise periodontal tedavi uygulanır. İltihaptan dolayı duyarlılık oluştuysa, bunun giderilmesine çalışılır. Diş çürüklerinden oluşan çekilmelerde, dolgu ya da çürük dişin çekilmesiyle rahatsızlık giderilmeye çalışılır. Dişlere gereken önemi vermek, doğru diş fırçalamayı uygulamak, diş ipi kullanımını arttırmak diş etlerinde olan çekilmelerin önüne geçecektir. Diş etlerinde oluşan çekilmeler, mutlaka ilerlemeden tedavi edilmelidir.
" } ] }