{ "title": "Diş Eti Çekilmesi Tedavisi", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-eti-cekilmesi-tedavisi.jpg", "date": "19.01.2024 11:05:11", "author": "Nevreddin", "article": [ { "article": "
Diş eti çekilmesi tedavisi ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Diş etlerinde çekilme olması bir diş hastalığının göstergesi olarak kabul edilmelidir. Diş fırçalama sırasında yaptığımız hatalardan dolayı yaşanan bu durum karşısında gereken önlemler alınmalıdır. Dişlerin 5 farklı yüzeyi olmasına rağmen kişilerin sadece 3 yüzünü fırçalamaları, bakterilerin asitli ortamlarla birleşerek hastalıklara sebep olmasına neden olmaktadır. Diş etlerinin çekilmesiyle birlikte açığa çıkan diş kökleri sebebiyle, diş kayıplarına kadar gidecek bir durum söz konusu olur.

Diş eti çekilmesi kaç türlü olmaktadır?

Görünür diş eti çekilmesi: Serbest olan diş etleriyle mine arasındaki diş etlerinde görülen çekilmelerdir.

Görünmeyen diş eti çekilmesi: Serbest olan diş etleri ve tabandaki ceplere kadar olan diş etlerindeki çekilmedir.

Bu iki bölgede yaşanan diş eti çekilmeleri, gerçek diş eti çekilmesinin miktarını verecektir. Kişilerin sadece görünürdeki diş etlerini dikkate alması, hastalığın ilerlemesine sebep olmaktadır. Bu çekilmeler iltihaplı veya iltihapsız gelişme gösterebilir.

Diş eti çekilmelerinin tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Çekilmeler çok farklı sebeplere dayanabilir. Bunlar yaşlılık, iltihaplar, dişlerin yerleşiminden kaynaklanan sorunlar, yanlış fırçalama teknikleri, dişleri kürdan gibi şeylerle kurcalamak, periodontal tedaviler gibi sebepler olabilir. Öncelikle altta yatan nedenler tedavi edilerek, çekilmenin önüne geçilir. Kişilerde estetik kaygılara sebep olan çekilmelerde, kök yüzeylerini cerrahi yöntemle diş eti ile örtülmesi sağlanır. Açılma çok fazla ise pembe akrilikten silikon diş eti maskesi yapılarak tedavi edilir. Diş eti çekilmesiyle köklerde dentin açığa çıkmışsa, ilaç kullanılması ya da cerrahi yöntemlerle diş etleri kapatılmalıdır. Diş etlerinde iltihap oluşumu varsa, periodontal tedavinin başlangıç uygulaması yapılarak tedavi edilir. İltihap sebebiyle dentin bölgesinde duyarlılık oluşmuşsa, bu duyarlılığın ortadan kaldırılmasına çalışılır. Vestibül derinliğinden kaynaklanan iltihap oluşumlarında, cerrahi yöntemlerle derinliğin arttırılmasına çalışılmalıdır. Çekilmeler köklerde oluşan çürüklerden kaynaklandıysa, bu durumda dolgu yapılarak ya da dişin çekilmesi ile tedavi tamamlanır. Sağlıklı diş etleri için, ağız ve diş temizliğine gereken önemi vermek, günde an az iki kez doğru yöntemlerle diş fırçalamayı ihmal etmemek, yemek artıkları için diş ipini kullanmak gerekir. Böylece çekilmeler ilerlemeden tedavi edilmiş olur. Dişlerinizi kaybetmemek istiyorsanız, diş ve diş eti sağlığınıza dikkat etmelisiniz.
" } ] }