{ "title": "Diş Eti Çekilmesi Neden Olur", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-eti-cekilmesi.gif", "date": "19.01.2024 17:45:22", "author": "Cihan", "article": [ { "article": "
Diş eti çekilmesi neden olur, diş eti dişlerin etrafında ve aralarında olan dokulardır. Diş eti ve dişin birleştiği alan 1-2 mm kadar daha gevşek yapıda olan ve serbest diş eti olarak tanımlanan yerdir. Diğer derin alanlarda yapışık diş eti olarak tanımlanır. Diş eti sağlıklı kişilerde açık pembe renkli, yüzeyi portakal kabuğuna benzer. Bazı ırk özelliklerinde ve genetik etkenlere bağlı olarak küçük renk değişimleri olabilir. Fakat sağlıklı olanlar kanamayan ve devamlılıkları muntazam olanlardır. Diş eti diş ve çevre dokuları belirli kalınlıkta ve oranda sarar. Diş eti sağlığının bozulması halinde ilk olarak diş eti kanaması baş gösterir. Bunun tedavi edilmemesi halinde, diş eti önce az oranda çekilir, daha sonra ciddi derecede diş eti çekilmesi olur. Buna müdahale edilmediğinde, çene kemiğinde erime ve çekilme, hatta diş kayıplarına kadar gidecek ciddi sorunlar yaşanabilir. Diş eti çekilmesi sırasında diş hassasiyeti oluşur. Sıcak ve soğuk besinlerde hassasiyet, ileri aşamada nefes sırasında bile sızlama hissedilir. Diş eti sorunlarının yaşanmasının en büyük sebebi ağız bakımının düzgün yapılmamasıdır. Bu sorun genetik yatkınlık nedeniyle de oluşabildiğinden, ailede diş eti sorununun olması halinde, mutlaka kişilerin bu konuda değerlendirilmesinde fayda vardır.

Diş eti çekilmesi kaç türlü olur?

Diş eti çekilmeleri serbest diş eti ve mine arasında olduğunda görünür diş eti çekilmesi, serbest diş eti ile tabanda olan ceplere kadar inen çekilmeler ise görünmeyen diş eti çekilmesi olarak tanımlanır. Bu alanlarda olan diş eti çekilmesi, çekilmenin gerçek oranını vermektedir. Bireylerin sadece görünür alandaki çekilmeleri önemsemesi nedeniyle rahatsızlık daha fazla ilerlemektedir.

Diş eti çekilmesinin sebepleri nelerdir?

Diş eti çekilmelerindeki temel neden bakteri plağının oluşumudur. Sağlıklı bir ağız yapısına sahip olabilmek için, ağız bakımıyla bakteri plağının ortamdan uzaklaştırılması gerekmektedir. Bakteri plağının dişlerden uzaklaştırılmaması halinde, tükürük yapısında bulunan kalsiyum tuzları bakteri plağı aracılığıyla dişlere yapışmakta ve diş taşı oluşumuna neden olmaktadır. Eğer dişlerde bakteri plağı olmazsa, kalsiyum tuzlarının dişlere yapışma olanağı olmaz. Bakteri plağındaki yan ürünler dişi kemiğe bağlayan periodontal ligamentin etkileyip, bağlarda harabiyete sebep olur. Bu etkiyle diş eti dişlerden uzaklaşarak, periodontal cep meydana gelir. Cep sayesinde bakteriler derin dokulara ilerler ve zaman içinde dişi çevreleyen kemikte harabiyet meydana gelir. Bakteri plağı oluşumunda etkili olan unsurlar;
Bu etkenlerin dışında diş eti çekilmesinde etkili olan faktörler;

Genetik etkenler: bu etkiler olduğunda rahatsızlığın hızlı ilerlemesi ve erken yaşlarda diş kayıpları olması kaçınılmazdır.

Sistematik hastalıklar: Vücudun bağışıklık sistemini etkileyen lösemi, AIDS gibi hastalıklar diş eti sağlığını da olumsuz şekilde etkiler.

İlaç kullanımı: Bazı ilaçlar diş eti üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.

Hamilelik: bu dönem vücutta hormonal değişimler olduğundan, diş eti ihmal edildiğinde olumsuzluklar yaşanabilir.

Bunların dışında stresli bir yaşam, dengesiz beslenme ve sigara içme gibi etkilerde diş eti için olumsuzluk yaratır.
" } ] }