{ "title": "Diş Eti Ameliyatı", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-eti-ameliyati.gif", "date": "20.01.2024 18:44:13", "author": "Cenk", "article": [ { "article": "
Diş eti ameliyatı, ilerlemiş derecedeki diş eti hastalıklarında uygulanan flap operasyonlarını kapsamaktadır. Diş eti hastalıkları arasında yaygın olarak görülen hastalıkların başında diş eti iltihapları gelir. İltihap diş etinin belirli bir noktasında odaklanacağı gibi, diş etinin tamamını sarabilir. İlerleyen aşamada diş köküne ve çene kemiğine kadar sarabilir. Bu durumda cerrahi operasyon kaçınılmaz hale gelir. Bu operasyonlarda eriyen kemiğin desteklenmesi için ya da bölgede kemik oluşturulması gerekiyorsa kemik greftleri koyulabilir. Bu sayede yeni kemik oluşumu sağlanabilir. Fakat kesinlikle kemik eski seviyesinde olmaz. Diş eti ameliyatı dikişli operasyonlardır. Genellikle lokal anestezi uygulansa da bazen genel anestezi altında yapılabilir. Ameliyatlar gingivoplasti, Gingivektomi gibi farklı operasyonlar olabilir. Ameliyatlarda hastalıklı diş etini kesip çıkarma, diş etinde olan şekil bozukluklarını giderme, kökleri temizleme, büyüyen cep derinliğini azaltma, ölü yumuşak dokuları kazıma gibi farklı işlemler yapılabilir.

Diş eti ameliyatları
Gingivoplasti (Diş eti estetiği)

Diş eti dokularındaki sorunlarda ya da estetik açıdan diş etine yapılan bazı müdahaleleri içeren bir operasyondur. Bunun uygulanması için;
Gingivektomi: Özellikle gülümseme sırasında diş eti görünüyorsa Gingivektomi adı verilen ameliyatlar uygulanır. Bunun dışında diş etinin simetrik olmaması halinde de bu operasyonlar yapılır. İlaçlara bağlı, iltihaptan kaynaklı ya da genetik olarak diş eti büyümesinde kemik erimesi yoksa, kemik oluşturulmayacaksa, Gingivektomi ameliyatıyla büyüyen diş eti yok edilir. Gingivoplasti gingivektomi yapıldıktan sonra diş etini cerrahi olarak düzeltmek, şeklini geriye kazandırmak için uygulanabilir. Ancak gingivoplasti tek başına da uygulanabilir.

Diş eti oluşturmak için yumuşak doku greftleri

Farklı nedenlerden kaynaklanan diş eti çekilmelerinin kapatılması için, ağızda farklı alanlardan yumuşak dokular kullanılabilir. Bunlar genellikle damaktan ya da sorunsuz diş etinden alınır. Diş eti hastalığının ilerlememesi ya da estetik amaçlı uygulanırlar. Diş eti çekilmesi nedeniyle açığa çıkan kök yüzeyleri yumuşak doku greftleriyle kapatılır.

Diş eti ameliyatlarında kemik doku greftleri

Flap operasyonlarında ileri derecede kemik kaybı olan bölgelerde doğal ya da yapay kemik tozu ile kemik yapımı uyarılmaktadır. Diş eti ameliyatları sonrasında diş etinin iyileşmesiyle doğal olarak iş etlerinde küçülme olur. Bu sebeple dişler sanki uzamış gibi durur. Hastalığın ilerlemesine göre çekilme miktarı artar. Dişlerde biraz sallanma olabilir. Ancak bu durum 4-5 ayda kendiliğinden düzelir ya da azalır.

Diş eti ameliyatı sonrasında

Diş eti ameliyatı olarak hangi tedavi uygulanırsa uygulansın, hastanın ağız hijyenine dikkat etmesi gerekir. Flap operasyonları sonrasında buna dikkat edilmediği takdirde iyileşmelere olumsuz etkiler olur. Ameliyat uygulanmayan alanlarda normal diş fırçalamaya devam edilmeli, diğer alanlara dokunulmamalıdır. Yemeklerden sonra ılık suyla gargara yapılmalıdır. Bölgeye konulan pat 1 hafta 10 günde alınır. Ancak doktor yeniden pat konulmasına karar verebilir. Diş etinde olan hassasiyeti önlemek için, kahve, çay, kola gibi besinlerden kaçınılmalıdır. Ameliyat sonrasında 4-5 gün sigara içilmemelidir. Ameliyattan sonra en az 2 saat herhangi bir şey yenmemeli, 24 saat süreyle sıcak ve soğuk besinler tüketilmemelidir. Az miktarda sızıntı ve kanama normaldir. Ancak uzun süren kanamalarda doktor bilgilendirilmelidir.
" } ] }