{ "title": "Diş Eti Ağrısı", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-eti-agrisi.jpg", "date": "23.01.2024 03:38:50", "author": "Neveser", "article": [ { "article": "
Diş eti ağrısı, diş etinin açık pembe renginin kaybolup kırmızıya döndüğü ve/veya eşlik edebilen şişme ile gözlemleniyorsa, ağız içi bakterilerinin sebep olduğu plak tabakası ile karakterize olan gingivitis (Diş eti iltihabı) hastalığının habercisi olabilir. Yeterli veya doğru temizlenmeyen dişlere bakteriler yerleşir ve bu bakteriler diş üzerinde bir koruyucu kalkan işlevi gören diş minesini zayıflatan asidik bir ortama sebebiyet verir. Bu asidik ortamın süreğen hale gelmesi, diş etlerinde de enfeksiyona yol açar. Gingivitis hastalığı, sıkça rastlanan diş eti çekilmesinden farklı olarak diş etlerinin şiştiği, diş eti diplerinde derin ceplerin oluştuğu, ağrılı bir hastalıktır.

Diş eti hastalıkları, kimi zaman şiddetli diş eti ağrıları ile görülse de kimi zamanda ağrı oluşmadan da seyredebilir

Bu durumlarda en sık görülen belirtiler arasında;
Görece olarak daha hafif bir rahatsızlık olan ve tedavisi de daha kolay olan gingivitis yani diş eti enfeksiyonu, erken bir aşamada teşhis ve tedavi edilmez ise ileri dönemlerde diş etindeki enfeksiyon çene kemiğine işleyebilir. Bu aşamada çenede kemik kaybına, buna bağlı dişlerde sallanmaya ve hatta çürüksüz dişlerin bile dökülmesine yol açabilen periodontitis hastalığına dönüşme riski taşımaktadır.

Ağız bakımına dikkat etmek, dişleri düzenli ve doğru fırçalama ve diş ipi kullanımı diş ağrısı ve diş eti ağrısı ile karakterize olabilen diş eti problemlerini en aza indirebilmektedir. Bununla beraber diş eti hastalıkları nadiren de olsa uzun süre hiçbir belirti göstermeden de varlıklarını sürdürebilir. Bunun için en iyi önlem diş hekiminizi, her yıl en az bir kere olmak üzere, düzenli ziyaret etmektir.

Diş eti ağrısı yaşıyorsanız asıl yapmanız gereken elbette acil olarak diş hekiminize başvurmaktır. Ancak diş hekiminize ulaşıncaya kadar şiddetli diş eti ağrısı ve zonklamasını hafifletmek için;
Gingivitis veya periodontitis rahatsızlıkları dışında da çarpma, diş etine yabancı bir cismin saplanması gibi durumlar da diş eti ağrısına sebep olabilir.
" } ] }