{ "title": "Diş Dolgusu", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-dolgusu.jpg", "date": "19.01.2024 22:35:26", "author": "Töregün", "article": [ { "article": "Diş dolgusu, çürüyen, işlevini yitiren ve giderek ağrı ile rahatsızlık veren dişlere uygulanan bir protez tedavi yöntemidir. Diş dolgusu ile çürüyen diş çekilmeden içindeki çürük temizlenerek dişin yerini tutacak olan dayanıklı dolgu malzemesi dişin içine doldurulmaktadır. Diş dolgusu için hastaya öncelikle birtakım tetkikler yapılmaktadır. Bu tetkikler sonucunda çürüğün oranı anlaşılarak bu teşhise göre tedavi yapılmaktadır. Eğer dişteki çürük köke ulaşmışsa ve bir apseye neden olmak üzereyse o zaman önce dişe kanal tedavisi uygulanıp ardından dolgu yapılmaktadır.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş dolgusu günümüz modern tıbbın en iyi imkânlarından birisidir. Diş dolgusu sayesinde özellikle genç yaştaki kişiler dişini çektirmeden uzun yıllar rahat bir şekilde dişlerini kullanabilmektedir. Çürük olan dişlere dolgu yapılmadan önce çürük olan dişlerin röntgeni çekilmektedir. Bu röntgenlerde dişin ne kadarının çürük olduğu ve öncelikle hangi müdahalenin yapılması gerekti anlaşılmaktadır. Bu tetkiklerin üzerine dolgu yapılacak bölgeye local anestezi uygulanır ve uyuşturulur. Bu dolgu yaptıran kişiye göre sprey veya iğne ile olabilmektedir. Uyuşturma tamamlandıktan sonra dişteki çürükler diş hekimi tarafından özel araçlarla temizlenir. Eğer dolgudan önce kanal tedavisi uygulanacaksa temizleme işlemi uzun sürebilmektedir. Dişe yapılacak dolgu malzemesi kişinin seçimine göre değişebilmektedir. (Dolgu malzemeleri konunun devamında yer almaktadır.) Seçilen dolgu malzemesi dişe uygulandıktan sonra işlem tamamlanmaktadır. Dolgu sonrası hasta iki ila üç saat içerisinde normal şekilde hayatına dönebilmektedir. Rahatça yemek yiyebilip içebilmektedir. Ancak bilinmesi gereken nokta dolgu sonrası dişe daha çok dikkat edilmesi ve bakımlarının iyi yapılması gerektiğidir. Çünkü dolgu yapılan dişlerin diğer dişlere göre dayanıklılıkları biraz daha düşmektedir. Özellikle kanal tedavisi uygulanan dişler artık cansız olduklarından daha da özenli olmak gerekmektedir.

Dolgu Malzemeleri

Diş dolgusu için birçok farklı seçenek bulunmaktadır. Bunlar hem maddiyatları hem de dayanıklılıklarına göre birbirinden ayrılmaktadır. Diş dolgusu için kullanılan malzemeler şunlardır;
" } ] }