{ "title": "Diş Çürüğü", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-curugu.jpg", "date": "21.01.2024 08:34:46", "author": "Cevahir", "article": [ { "article": "
Diş çürüğü, diş dokularına bakteriler tarafından zarar verilerek oluşan koyu renklenmeler ve oyuklardır. Dişlerin çürümeye yatkın olan kısımları çiğneme tarafları ve diğer dişlerle temas eden kısımlarıdır. Çürükler başlangıç, orta kısım ile ilerlemiş dönemde olabilir. Önlenmesi mümkün olduğu halde önemsenmediğinden ilerleyen bir rahatsızlıktır. Tükürük salgısı bakterileri uzaklaştırsa da bazı durumlarda yetersiz kalabilir.

Diş çürüğü nasıl oluşur?

Çürüklerin oluşması sağlıksız beslenme ve bakteriler sebebiyle olmaktadır. Karbonhidrat sınıfına giren unlu ve şekerli gıdalar, ağızda amilaz enzimi tarafından maltoz, glikoz gibi basit şekerlere çevrilirler. Ağızda bulunan basit şekerler ise bakteriler tarafından organik asitlere çevrilirler. Bu asitlerde diş yapısında mineral kayıplarına sebep olurlar. Bu gıda artıklarının temizlenmemesi diş plakları oluşturmaktadır. Plakların üzerindeki bakterilerde amilaz olmadan nişastayı şekere dönüştürür. Her insanın ağzında 60-70 adet bakteri türü bulunmaktadır. Bu bakterilerin ürettiği asitler, diş yüzeyinde mineral kaybına yol açar. Ağzın içerisindeki PH dengesi değiştiğinde, uzun süre geçtiği halde düzeltme olmazsa çürükler meydana gelir.

Diş çürüğü nasıl önlenebilir?
" } ] }