{ "title": "Diş Çürüğü Nasıl Geçer ?", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-curugu-nasil-gecer(1).jpg", "date": "22.01.2024 00:16:02", "author": "Ege Gül", "article": [ { "article": "
Diş çürüğü nasıl geçer, diş çürüğü belli aşamalardan geçerek ağrı yapacağı döneme geldiğinde, dişteki madde kaybını telafi edebilmek ve dişteki çürüğün ilerleyişini durdurmak, yeni çürüklere engel olmak ve estetik açıdan bozuklukların engellenmesi için dişlerde bazı restorasyonlar yapılır. Dişin çürüyüp ağrı yapacağı aşamaya gelinceye kadar belli bir zamana ihtiyaç vardır. Fakat düzenli diş doktoru kontrolleri yapılırsa, buna zamanında müdahale etme olasılığı bulunmaktadır. Dişlerde gereken bakım yapılmadığında, temizlik kurallarına uyulmadığında bakteriler diş dokusuna yerleşerek dişin yapısında hasar oluştururlar. Bakteriler diş dokusundan uzaklaştırılmadığında, geri dönüşü olmayan doku kaybı yaşanır. Bu yüzden dişlerde yapılacak restorasyonlarda, dişte olan doku kaybındaki büyüklük ve bundan etkilenen dokulara göre farklılık gösterir. Diş çürükleri kendiliğinden geçmez. Mutlaka çürüğün seviyesine uygun tedavi uygulanması gerekir.

Diş çürüğü seviyelerine göre tedavi nasıl uygulanır?

Dişlerde olan çürükler derinliklerine göre sınıflandırılır. Bunların tedavisi de derinliğine uygun şekilde yapılır. Dişte yeni başlamış olan bir çürük mine seviyesinde olur. Bunun ilerlemesi halinde çürük dentin seviyesine yaklaşır. Daha sonra dentin seviyesine, oradan diş siniri olan pulpaya yaklaşır. Çürük pulpaya indiğinde, dişte en fazla doku kaybı oluşmuş olur. Diş çürüklerinde seviyeye göre fissür örtücü, dolgu, kanal tedavisi uygulanabilir. Bunlar yeterli gelmediğinde, diş çekilerek diğer dişlerin bundan etkilenmesine engel olunur.

Dentin seviyesine kadar inen diş çürüklerinde tedavi nasıl yapılır?

Dişte olan çürük dentin seviyesine kadar indiyse, diş yüzeyine asit uygulanarak çürük doku bölgeden uzaklaştırılır. Daha sonra burayı tamir edebilecek jel sürülerek, diş eski haline getirilir. Çürük dentin seviyesinde olduğunda, bu işlem birkaç kez uygulanabilir. Bu aşama işin dolgu yapılmadan kurtarılabildiği en son aşamadır. Dişin üzerinde beyaz veya kahverengi tonlarındaki çürük başlangıcında bu işlem yapılarak, dişin çürüğü tedavi edilmiş olur. Kullanılan diş jeli ise dişin kendisini yeniden yapmasını sağlamaktadır. Bu tedavide dolgu yapılmadan, uyuşturulma olmadan diş çürüğü giderilir.

Diş çürüğü ara yüz yerine dişin çiğneme yüzeyinde olursa, yine dentin seviyesine kadar fisür örtücü uygulamayla tedavi edilir. Bu uygulamada diş yüzeyi temizlenerek, yüzeyde fissür örtücü maddenin tutunmasını sağlamak için diş jeli sürülüp pürüzlendirme yapılır. Diş yüzeyinde olan girintilere fisür örtücü koyularak, mavi ışık tutulur. Bu uygulamada yine uyuşturma yapılmadan, aşındırma olmadan kısa sürede tedavi uygulanarak çürükler giderilir. Diş yüzeyinde olan girinti ve çıkıntılara yemek artıkları birikerek, bakteriler yerleşmektedir. Bu uygulama özellikle çocuklarda dişlerin ömrünü uzatmak için, küçük çürüklerde her zaman tavsiye edilebilir. Fissür örtücü kısa sürede uygulanan, fakat diş sağlığına oldukça faydalı koruyucu bir tedavi şeklidir. Yeni başlayan çürüklerde oldukça etkilidir.

Pulpaya kadar inen diş çürüklerinde tedavi nasıl yapılır?

Diş çürüğünün dentinin derinliklerine inmesi, pulpaya kadar ulaşması halinde, çürüğün tedavisi için dolgu yapılması gerekir. Çürük bu aşamaya geldiğinde, kişiyi dişteki hassasiyetle, sızlamayla kendini belli edecek seviyeye gelmiş olur.

Diş çürüğünün pulpaya iyice inmesi halinde yani diş sinirini etkilemesi durumunda, dolgu yapılarak dişin kurtarılma şansı çok azalır. Ancak gece ağrılarına başlamadan, pulpaya henüz ulaştığında tedaviye başlanırsa, dolgu yapılarak kurtarılabilir. Pulpa etkilendiği zaman geceleri uyutmayan diş ağrıları, zonklama, dişe baskı uygulandığında ağrı olması gibi etkiler olmaya başlar. Bu durumda dişteki çürüğe kanal tedavisi yapılması gerekir.

Dişteki çürük dişin beslenmesini sağlayan damarların ve sinirin bulunduğu içteki tabakaya ulaşmış ya da apse oluşmuşsa, köklerde bundan etkilenen dokular temizlenmeli ve diş siniri çıkarılmalıdır. Bu şekilde uygulanan tedavi kanal tedavisidir. Bu tedavinin süresi uzun olmakla birlikte, bunu belirleyen unsur apsenin seviyesi ve dişin tedaviye verdiği yanıttır. Diş çürüğü tedavisi için uygulanan dolgu, kanal tedavisi ve diş çekimi uygulamalarında bölgesel uyuşturma yapılır. Bu nedenle tedaviler ağrısız şekilde tamamlanır. Kanal tedavisi diş çürüklerinde dişin çekilmeden önce yapılan son tedavidir.
" } ] }