{ "title": "Diş Çıkarma", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-cikarma.JPG", "date": "21.01.2024 15:29:49", "author": "Ömer Efe", "article": [ { "article": "
Diş çıkarma, bebeklerde diş çıkarma dönemi onların büyüdüklerini ve geliştiklerini gösteren bir bulgudur. Bebekler ilk dişlerini genellikle 6. Ayda çıkarsalar da bazı hallerde bir yaşında ya da 2. Ayda çıkarabilirler. Çok ender olarak bebekler ağızlarında bir ya da daha fazla dişle doğabilirler. Bu dişler sallanıyorsa, çekilmeleri gerekebilir. İlk çıkan dişler çoğunlukla ön tarafta olanlardır. Dişin diş etine yaklaşmasıyla, bölgede kızarıklık, hassasiyet ve şişlik görülebilir. Bazı hallerde içi sıvı dolu oluşumlar gelişebilir. Bunlar zararsız ve girişim gerektirmeyen kistik oluşumlardır. Süt dişlerin sayısı yirmi tanedir. Bunlar üç yaşına kadar tamamlanır. Kalıcı dişlerin çıkması altı yaşını bulur. Dişlerin bazıları daha ağrılı çıkabilir. İlk çıkan diş ile azı dişleri en zor çıkan dişlerdir. Aynı anda birden çok dişte çıkabilir. Bazı bebekler diş çıkarma sırasında sorun yaşamazken, bazıları oldukça zorlanırlar. Oluşan ağrılar dalgalanma şeklinde yaşanır ve kısa sürede geçer.

Diş çıkarma sırasında görülen belirtiler nelerdir?
Bebeklerin diş çıkarma dönemi olağan bir durum olduğundan, yukarıdaki belirtiler sıkça görülebilir. Başka rahatsızlıklardan da bu gibi belirtiler görülebildiğinden, bebeğin bir doktora muayene ettirilmesi faydalı olacaktır. Bebeklerin diş hekimi tarafından kontrol edilmeleri, ancak bir yaşından sonra olabilir. Bebekler doğal bir süreç olan 22 geçici dişi çıkaracak ve sonrasında 32 adet kalıcı dişlere sahip olacaklardır. Bu yüzden bu dönemde onları rahatlatabilecek önlemler almalısınız.

Diş çıkarma döneminde evde uygulanabilecek uygulamalar nelerdir?
" } ] }