{ "title": "Diş Çıkarma Belirtileri", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-cikarma-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 01:39:48", "author": "Keyfer", "article": [ { "article": "
Diş Çıkarma Belirtileri, Bebeğinizde ateş, öksürük, ishal, huysuzluk ve yanaklarında kızarıklık varsa dikkat bebeğiniz diş çıkarıyor demektir. Genellikle sağlıklı bebeklerde diş çıkarma belirtileri 6 veya 7 aylıkken başlar bu süreç aylarca da devam edebilir. Bu süreç bebekler ve anneler için oldukça güç bir dönemdir. Diş çıkarma genetik olarak belirli bir düzenle de çıkabilir. Genellikle ebeveynler yani baba veya annenin dişleri 5-6 aylıkken çıkmışsa bebeklerinin dişleri de aynı aylarda genetik olarak çıkabilir.

Bebeklerde diş çıkarmadan hemen önce değişik bazı belirtiler gözlenebilir. Bu belirtiler farklılıklar gösterebilir ancak genellikle tüm bebeklerde aynı bilindik belirtilerle dişler kendini göstermeye başlar.

Bebeklerde diş çıkarmadan evvel bazı değişik belirtiler meydana gelir. Kendini gösteren bu değişiklikler genellikle bebeklerin tümünde hemen hemen aynı belirtilerle dişlerini çıkarmaya başlarlar.

Diş Çıkarma Esnasında Oluşan Sorunlar

Ağrı: Bebekler diş çıkarırken meydana gelen ağrıların nedeni çıkmakta olan dişin diş etine bası yaparak diş etinde kimi vakit değişik iltihaplara sebep olabilir. Oluşan iltihaplarla ilgili olarak bebeklerde rahatsız edici ağrılar oluşur. Meydana gelen bu ağrılara neden olan dişler, ilk olarak çıkan ağızdaki azı dişleridir.

Salya Akıtmak: Genellikle bebeklerin çoğunluğunda 3 veya 4 aylıkken salya akmaya başlar. Bu hal bebekler için oldukça alışılmış bir durumdur. Oluşan salyalar kimisinde az olarak kendisini gösterirken kimi bebekte ise oldukça fazladır. Ancak bebek diş çıkarma esnasında oldukça çok salya akıtmaya başlar.

Ateş: Diş çıkarma sırasında oluşan ateş bebeklerin kiminde oluşurken kimisinde de rastlanmayabilir. Bebeklerde ateş değişik hastalıkların da belirtisi olabileceği nedeni ile ateşli bebek kesinlikle bir doktora gösterilmelidir.

İshal: Bebekler bu dönemde çok daha fazla salya ve tükürük oluşturduklarından dolayı bağırsaklar oldukça hızlı çalışabilir. Ancak ishal de ateşte olduğu gibi dişten kaynaklanmayarak değişik hastalıkların habercisi olabilir. Eğer bebeğin ishali bir günden uzun sürüyorsa doktora başvurmakta fayda vardır.

Öksürük: Bebeklerde diş çıkarken oluşan öksürüğün nedeni bu dönemde salyanın fazlalaşması nedeni ile boğazda biriken salyadan dolayı tıkanmalar meydana gelebilir. Bazı bebekler ilgi çekmek için bu dönemde öksürüğü sürekli hale getirebilirler.

Huysuzluk: Bebeklerde ağrının çoğalması ile oluşan dişin yüzeye yaklaşması sebebiyle huysuzluklara rastlanabilir. Diş tam olarak damaktan çıkıncaya kadar oluşan bu huysuzluklar sürebilir. Bu dönem bebekler için oldukça sancılı ve zorlu bir dönemdir.

Uykusuzluk: Bebekler diş çıkarma döneminde yaşadıkları ağrı nedeni ile uyku düzenleri bozularak uyuma güçlüğü çekebilirler. Bu durum karşısında anne bebeğini sıvı gıdalarla besleyerek sakinleştirebilir.

İştahsızlık: Bebekler bu dönemde katı besinleri karşı isteksiz olabilirler. Bu durum oldukça olağandır ve telaş edilecek bir hal yoktur. Sıvı besinlerle bebekler kendileri için gerekli olan gıdaları alabilirler. Bebeğin dişi çıktıktan hemen sonra eski iştahlarına kavuşabilirler.

Isırma: bebekler de oluşan bu durum dişlerin yüzeye çıkmasıyla ilgili damaklarda kaşınmalar oluşur ve bebek de kaşıntılardan kurtulmak ve rahatlamak nedeni ile bulduğu her şeyi rahatlıkla ısırabilir.

Diş Etinde Kanama: Dişin çıkma esnasında diş etinde oluşturduğu bası nedeni ile diş etinde bazı ufak kanamalara rastlanabilir. Meydana gelen bu kanamalara diş etine buzlu bir pamukla masaj uygulanması bebekleri rahatlatabilir.
" } ] }