{ "title": "Diş Çekimi", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-cekimi.jpg", "date": "19.01.2024 10:43:43", "author": "Faiza", "article": [ { "article": "Diş çekimi herkesin korktuğu bir şey olsa da hastanın zorlanmadığı aksine diş doktoru için zor olan bir olaydır. Hastanın ağrı duymaması için gereken önlemler alınmaktadır. Kurtulması mümkün olmayan dişlere uygulanan bir yöntemdir.

Diş çekiminden önce yapılması gerekenler nelerdir?
Diş çekimi sırasında yapılması gerekenler nedir?

Hastanın durumu öncesinde belirlendiyse, buna uygun anestezik madde seçimi yapılacaktır. Uygulanacak anestezi diş çevresine yapılıyorsa, lokal anestezi, sinir gövdesine veya etrafına yapılıyorsa rejyonal anestezi olarak adlandırılır. Buna diş doktoru karar verecektir. Uygulama genellikle alt çeneye yapılan rejyonal anestezidir. Anestezi sonrasında alt dudakla birlikte yarı bölge birkaç saat süren uyuşma belirtisi gösterir. Kalp hastalarında kalp kasındaki kasılmaya engel olmak için özel anestezik ilaçlar kullanılacaktır. Genel anestezi ile diş çekimi ülkemizde yaygınlaşmasa bile oldukça faydalı bir yöntemdir. Halen çok sayıda yapılan diş çekiminde ve özürlü çocuklarda uygulanmaktadır. Bu aşamadan sonra özel aletler kullanılarak, diş çekimi tamamlanacaktır. Bu işlem bilgi ve deneyim gerektiren teknik bir iştir. Doktorunuzun bayan veya erkek olması fark etmez. Çekim sırasında dişte kırılma olduysa, doktorunuz çene içerisindeki dişi elevatör denilen aletle çıkaracaktır.

Diş çekimi sonrasında yapılması gerekenler nelerdir?

Doktorunuz çekimden sonra dişin çekildiği bölgeye gereken bakımı yaparak, size neler yapmanız gerektiğini anlatacaktır. Genellikle ağzınızı çalkalamamanızı ve diş boşluğunda oluşacak kan pıhtısının kurcalanmamasını isterler. Bunun için tükürmemeniz, burnunuzu kurcalamamanız önerilir. Çekim sonrası araç kullanmamanız, sigara ve alkol tüketmemeniz, 15-20 dakika bekleme salonunda gerekecektir. Birkaç saat sulu gıdalarla beslenmeniz gerekecektir. Ağrı ve şişlik olursa, bölgeye buz torbası uygulaması yapabilirsiniz. Çekilen bölgede ağrı 2-3 gün geçmediyse, alveolit denilen iltihaplanma oluşmuş olabilir. Bu durumda tekrar diş doktoruna giderek, bölgenin antiseptik ilaçlarla yıkanmasını sağlamanız gerekir. Ayrıca evde kullanmanız için ilaçta verilecektir. Bu bölgede iltihap sebebiyle oluşan küçük bir parça kemikte olabilir. Doktorunuz bunu da temizleyecektir. Çekim sonrasında 15-20 dakikada dinmeyen kanamalarda, gazlı bez parçasını tampon olarak bölgeye sıkıştırarak, sıkıca ısırmak gerekir. Dinmeyen kanamalarda doktorunuza tekrar gitmelisiniz. Diş çekiminden sonraki 4-5 gün ağzınızı tuzlu su ile gargara yapmakta faydalı olacaktır. Doktorunuz antibiyotik kullanımını uygun gördüyse ilacı bitene kadar kullanmalısınız. Ağız ve diş temizliğine önem vermeniz yeni çürüklerin önüne geçecektir.
" } ] }