{ "title": "Diş Çekimi Sonrası", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-cekimi-sonrasi.jpg", "date": "19.01.2024 03:13:35", "author": "Atıf", "article": [ { "article": "
Diş çekimi sonrası, doktorunuzun tavsiyelerine uymanız gerekmektedir. Dişi ağızda tutmak amaçlansa da bazı durumlarda dişin çekilmesi gerekebilir. Diş çekiminden birçok insan çekinse de bu işlem ağrı duymayacağınız kadar kolaydır. Sadece dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır.

Diş çekimi sonrasında yapılması gerekenler nelerdir?

Çekim sonrasında en az 2 saat süreyle tükürmemeniz ve ağzınızı çalkalamamanız konusunda doktorunuzun uyarılarını dikkate almalısınız. Çünkü yaralı bölgenin daha iyi iyileşebilmesi ve kanamanın durması için, dişin çekildiği bölgede kan pıhtısı oluşmalıdır. Bunun yanı sıra sümkürmemeli ve hapşırmamaya dikkat etmelisiniz. Doktorunuzun dişi çektiği bölgeye koyduğu tamponu en az yarım saat süreyle yerinden çıkarmamanız gerekir. Çekimden sonraki 2 gün boyunca sızıntı halinde kanama olması normal bir durumdur. Sıcak yiyecekler, sıcak banyo ve aşırı hareket bu kanamayı arttırabilir. Yapılan işlemden 2 saat sonrasına kadar kanamanız azalmazsa, çayla ıslatılmış bir tamponu yaralı bölgeye yerleştirebilirsiniz. Çayda bulunan tannik asit kanamanın durmasına yardımcı olacaktır. Kanamanın durmaması durumunda diş doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir. Ayrıca çekimden sonra bir gün boyunca alkol ve sigara kullanmamanız önerilir. Bu maddeler bölgede oluşan kan pıhtısını bozacağından, kullanılmaması gerekir. Ağrıların devam etmesi durumunda ağrı kesicilerin kullanılması, antiseptik gargara uygulaması sizleri rahatlatacaktır. Ağrılarınızın 3. Günle beraber geçmesi gerekir. Geçmediği taktirde diş doktorunuza görünmeniz yerinde bir davranış olacaktır. Antibiyotik kullanmanız gerekiyorsa ilaca bitinceye kadar devam etmelisiniz. Ağrı kesici ilaç olarak kanamayı arttıracak olan aspirini kullanmamanız gerekir.

Çekim sonrasında yüzünüzde herhangi bir şişlik oluşması ve bu şişliklerin 3 günden fazla sürmesi durumunda doktorunuza gitmeniz gerekir. Bu süre zarfında bölgeye soğuk uygulama yaparak rahatlayabilirsiniz. Soğuk uygulamayı bir havlu arasına koyduğunuz buzlarla yapmalısınız. Direkt olarak yapılan buz uygulaması yumuşak dokulara zarar verecektir. Şişlikler inmeye başlarsa, 3. Günden sonra sıcak havlu uygulaması yapabilirsiniz.

Diş çekilen bölgede morluk ve ağız hareketlerinde kısıtlılık yaşanması durumunda, telaş etmemeniz gerekir. Bunlar bölgede oluşan şişlikten ötürü kaynaklanan belirtilerdir. Bir hafta içerisinde azalarak kaybolacaktır. Bütün bunlara dikkat edilmesi halinde, diş çekimi sonrası sorun yaşamadan iyileşeceksiniz.
" } ] }