{ "title": "Diş Apsesi", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/dis-apnesi.jpg", "date": "21.01.2024 09:25:10", "author": "Kansu", "article": [ { "article": "
Diş apsesi, diş kökünde ve çevresinde oluşan, ağrı ve ateşin eşlik ettiği iltihaplı oluşumdur. Rahatsızlık tedavi edilmediğinde selülit, periostit, osteit ve osteomyelit'e dönüşme ihtimali vardır. Buna rağmen tedavi edilmezse kronikleşerek radikül kist oluşumuna neden olabilir. İltihabın ilerlediği durumlarda fistül oluşturarak dış ortama da boşalabilir. Dişlerde kümelenen bakterilerin oluşturduğu bu iltihaplı oluşum, kan yoluyla ilerleyerek vücudun diğer organlarını da etkisi altına alabilir.

Diş apsesi oluşumu nasıl olur?

Oluşum bir ya da iki noktada oluşabilen keseciklerdir. Diş etlerinde iltihap, dişeti ve dişler arasında cepler meydana geldiğinde bakterilerin burada gelişmesiyle oluşmaya başlar. İleri düzeyde diş çürüğü ya da kırık bir diş olması durumunda, bakterilerin diş pulpunu sararak iltihaplandırması sonucunda oluşur. Bu aşama diş özünün özelliğini kaybetmesi ve bakteriler en yakın dokulara ve kemiklere sıçramasıyla açıklanabilir. Oldukça ağrılı olan durum, çene hareketlerinde acı vericidir.

Diş apsesi tedavisi nasıl olur?

Oluşan enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak tedavi edilen oluşumlar, erken dönemde yakalanırsa antibiyotik tedavisi ile iyileştirilebilir. Oluşumun irinli hale gelmesi durumunda drenaj uygulaması yapılır. Ardından iltihaplı olan dişin çekimi veya kanal tedavisi uygulaması gündeme gelir. Bu esnada ağız ve diş temizliğine önem verilmesi tedaviye yardımcı olacaktır. Tedavi sırasında doktorun uygun görmesiyle, iltihabın yayılışını engellemek için soğuk uygulama yapılabilir. Bu şekilde uygulama akut rahatsızlıklarda uygulanabilir. Sıcak uygulaması apseyi kötüleştireceğinden tavsiye edilmemektedir. Sıcak uygulama sadece kronikleşmiş apselerde akışkanlığı arttırmak ve drenaj kanalından boşalmasını sağlamak amacıyla kullanılır.

Diş apsesi tedavi edilmediğinde neler olur?

Fistül apsesi oluşumu: İltihaplı oluşumun ileri safhasında oluşan açıklıklardır. Fistül oluşumunda ağrı azalarak, dişetinde kırmızı ya da beyaz birikintili bölge meydana gelir. İltihap kemiğe ulaşırsa diş kayıpları yaşanır.

Beyin apsesi oluşumu: Meydana gelen enfeksiyon kan ve damarlar yoluyla beyne sirayet ettiğinde, hastanın komaya girmesine sebep olur.

Ludwig anjini: Alt çene altını etkileyecek olan rahatsızlık, ölüme kadar gidebilecek ciddi bir rahatsızlıktır. Erişkinlerde yaşanan apselerde daha fazla görülür.

Sinüs enfeksiyonu oluşumu: İltihap üreten apse, bakterileri kan damarları ile kalbe kadar ulaştırarak endokardit oluşumuna sebep olabilir. Sağlığı tehdit edebilecek kadar ciddi bir rahatsızlıktır.

Diş apsesini önlemek için yapılması gerekenler nedir?
" } ] }