{ "title": "Bebeklerde Diş Çıkarma", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/bebeklerde-dis-cikarma.JPG", "date": "21.01.2024 20:15:17", "author": "Valih", "article": [ { "article": "
Bebeklerde diş çıkarma, bazen 6 - 7 aylıkken başlayabileceği gibi bazen 2 aylıkken de başlayabilir. Diş çıkarma dönemini bazen bebekler hafif rahatsızlıklarla geçirebilirken, bazı bebekler sancılı bir dönem yaşayabilir. Bebeklerde diş çıkarma süreci aylarca devam edebilir ve bu dönemde özellikle anne güç anlar yaşayabilir. Bebeklerde diş çıkarma, çoğu zaman genetik düzen içinde gerçekleşir. Yani bebeğin anne ve babası dişlerini geç çıkarmışsa bebek de dişlerini geç çıkarabilir.

Bebeklerde diş çıkama başlamadan önce ortaya bazı belirtiler çıkar. Yaşanabilecek belirtiler her bebek için farklı olabilir, ancak diş çıkarma belirtileri genelde her bebek için aynı özelliklerdedir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Ağrı: Bebeklerde diş çıkarma başladığında çıkan dişin dişetine uyguladığı baskı nedeniyle ağrı yaşayabilir. Ayrıca dişetlerinde iltihaplanma görülebilir. Oluşan bu iltihaplar nedeni ile bebeklerde ağrı oluşabilir. Bebeklerde ağrıya en çok yol açan dişler ilk çıkardıkları azı dişlerdir.

Huysuzluk: Dişetlerinde ağrının fazlaca artması ve çıkan dişin yüzeye yakınlaşması bebeklerde huzursuzluğa yol açabilir. Bebek dişini tam olarak çıkardıktan sonra rahatlar ve huzursuzluk hali kaybolur. Bu dönem bir bebek için çok zor ve ağrılıdır.

Salya: Çoğu bebek 2 - 3 ayından itibaren salya akıtmaya başlayabilir. Bebekler için salya akıtmak normal bir durumdur. Salya bazı bebeklerde daha az olurken, bazılarında daha fazla görülebilir. Bebeğin diş çıkarmaya başlamasıyla salyanın miktarında artış yaşanır.

Öksürük: Bebeklerde diş çıkarma anında salyanın miktarına göre, bebeğin boğazında salya birikimi oluşur ve bu durum öksürüğe neden olur. Bazı bebekler ise ilgi çekmek için öksürüğü sürekli hale getirebilir.

Ateş: Bebeklerde diş çıkarma anında ateş, bazı bebeklerde görülürken bazılarında görülemeyebilir. Ateş daha birçok hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilen bir semptomdur. Eğer bebeğin ateşi fazla yükselmişse mutlaka bir hekime götürülmelidir.

Yanak ve Çenede Kızarıklık: Bebeklerde diş çıkarma anında artan salya nedeni ile yanak ve çene bölgesinde kızarıklık oluşabilir. Kızarıklık ile çatlaklar da görülebilir.

İshal: Bebekler diş çıkarma anında fazlaca salya ürettiğinden dolayı bağırsakları daha hareketli olabilir. Fakat her zaman açığa çıkan ishal aynı ateş belirtisi gibi başka hastalıkların habercisi olabilir. Bebekte eğer oluşan ishal 24 saatten fazla sürmüşse mutlaka hekime götürülmelidir.

İştahsızlık: Bebeğe verilen katı gıdalar karşısında bebek bu dönemde isteksiz olabilir. Fakat kaygılanmaya gereken bir durum yoktur. Bebeğe verilen sıvı gıdalarda bebek yeterli şekilde beslenebilir. Bebek diş çıkardıktan sonra iştahı da tekrar geri yerine gelecektir.

Uykusuzluk: Bebek diş çıkarırken yaşadığı ağrı ve sancı nedeniyle uyumakta zorluk yaşayabilir.

Diş Çıkaran Bebek İçin Neler Yapılabilir?
" } ] }