{ "title": "Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/bebeklerde-dis-cikarma-sirasi.jpg", "date": "20.01.2024 03:25:15", "author": "Sabit", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası, Genellikle bebeklerde ilk olarak alt ortada bulunan 2 adet kesüst çenede yer alan orta içi dişten bir tanesi çıkar ve ardından bu dişi yanındaki dişler izler. Alt kesici dişlerden sonra üst çenede bulunan 4 adet orta kesici dişler sırasıyla çıkmaya başlar. Alt ve üst çenede yer alan orta kesici dişlerden sonra artık sıra alt çenede yer alan 2 adet yan kesici dişlere gelmiştir. Bebekler 12 aya doğru veya 1,5 yaşına doğru 4 adet küçük azı dişleri çıkmaya başlar.

Daha sonra bebeklerin 18 ila 20 ayları içerisinde köpek dişleri çıkmaya başlar ve 2 yaşına doğru ise ikinci ufak azı dişler çıkmaya başlar. Böylece bebekler iki yaşını geçtiklerinde ağızların da 20 adet diş oluşmuş olur. Bebeklerde ilk çıkan 8 dişte bu sıralama değişebilir. Örneğin, bazı bebeklerde ilk olarak üst çenede yer alan 2 adet orta kesici dişler çıkar. Bebeklerin genelinde diş çıkarma süreleri değişiklikler gösterebilir ve ilk dişini oldukça geç çıkarmış bir bebek diğer dişlerini ise oldukça çabuk çıkartabilir.

Bebeklerin genelinde diş çıkarma esnasında bazı sorunlar yaşanabilir. Bunlardan bazıları bebeklerde meydana gelen huzursuzluk, ishal, ateş, uykusuzluk, salyanın ileri derecede artışı, kusma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve iştahsızlık olarak karşınıza çıkabilir. Ancak bu sorunların tümü dişten kaynaklanmayabilir. Bu yüzden bebekte görülen bu rahatsızlıklar devam ederse özellikle de bebeğin ateşi 38 dereceyi geçerse mutlaka bir hekime başvurmak gerekir. Çünkü 38 dereceyi geçen ateş dişle ilgili olmayabilir. Ayrıca ateş dışında bebekte gözlenen isal durumu, dışkının olabildiğince sulu bir hal alarak dışkı sayısının çoğalması ve idrarda koku oluşumu bebekte pişikler meydana getirir. Bu pişikler bile bebek için bir huzursuzluk ve ağlama sebebidir.

Bebeklerdeki huzursuzluk gece öksürükleri ve uykusuzluk, anne ve babanın uykusuz kalmasına sebep olur. Bebeğin uyku düzeni bozulur ve bu sebeple beslenme düzeni de bozulmuş olur. Gerçi bebeğin hem sıvı hem de katı besin alımı azalmıştır.

Bebeğin diş etleri kabararak şişerse bu durum bebekte huzursuzluğa ve uykusuzluğa neden olur bu durumda bebeği rahatlatmak için yine doktor tarafından önerilmiş hafif uyuşturucu içeren bir sıvı ile bebeğin damaklarına masaj yapılarak yavaş hareketlerle ovulabilir. 12 ayını geçen bebeklere ise ağrı kesici ilaçlar veya fitil verilebilir.

Bu belirtiler genellikle diş çıkartan bebeklerin %65'inde rastlanır ve geriye kalan %35'inde ise bu belirtilere rastlanmaz. Bebeklerde diş çıkarma esnasında rastlanan değişik şekillerdeki rahatsızlıkların hiçbiri bebeğin sağlığı için tehdit edici değildir. Fakat bebeklerde rastlanan bu belirtiler dişle ilgisi olmayan diğer hastalık belirtileriyle karışabilir. Öksürük ve ateş nedeni ile akciğer enfeksiyonu oluştuğu, sanılarak antibiyotik tedavisi verilen bebekler vardır.

Bu dönemde annenin bebeği rahatlatmak için yapabileceği bazı şeyler vardır. Örneğin bebeğin kolay çiğneyebileceği bazı şeyler veya buzdolabında bekletilmiş diş kaşıyıcı, bir havuç veya muz da alternatifler arasındadır. Bu dönemde bebeğin beslenmesine yardımcı olmak için yoğurt, elma püresi gibi soğuk gıdalar deneyebilirsiniz. Ayrıca soğuk sebze köftesi hazırlanarak bebeğin eline verilebilir.
" } ] }