{ "title": "Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri", "image": "https://www.disagrisi.gen.tr/images/bebeklerde-dis-cikarma-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 00:51:15", "author": "Ünsever", "article": [ { "article": "
Bebeklerde diş çıkarma belirtileri, bebeklerin oldukça sıkıntılı oldukları dönemlerden birisi diş çıkardıkları dönemlerdir. Bebeklerde diş çıkarma 6. Aydan itibaren başlayabilir. Ancak her bebekte ortaya çıkan şikâyetler aynı olmasa da diş çıkarma belirtileri hemen hemen aynıdır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Salya Akıtmak: Çoğunlukla bebekler 2-3. Aydan itibaren salya akıtmaya başlar. Salya bebekler için oldukça doğaldır ve salyanın boyutu bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bebeğin dişleri çıkmaya başladığında salyanın miktarında fazlaca artış olur.

Ağrı: Bebeklerde çıkmaya başlayan dişler diş etlerine basınç uygular ve bu basınç nedeni ile ağrı ve iltihaplanma oluşabilir. Bebekleri ilk çıkan azı dişleri oldukça ağrıya neden olur.

Huysuzluk: Yaşanan ağrı ve dişin daha fazla belirginleşmesi ile bebekte huysuzluk başlayabilir. Diş tam olarak yüzeye çıkana kadar huysuzluk devam eder. Bu süreç bebek için oldukça zorlu bir süreçtir.

Öksürük: Diş çıkarken artan salya bebeğin boğazında birikerek tıkanmaya yol açar. Tıkanma sonucu öksürük oluşabilir. Üstelik bazı bebekler bu dönemde dikkat çekmek adına öksürüğü devam ettirebilir.

Çene ve Yanak Bölgesinde Kızarıklık: Akan salyanın yoğunluğu nedeni ile çene ve yanak bölgesi tahriş olarak ciltte kızarma ve çatlak oluşabilir.

Ateş: Diş çıkarma belirtileri arasında ateş her bebekte görülen bir belirti değildir. Ateş diş çıkarma haricinde başka bir hastalığın belirtisi olarak da oluşum gösterebilir. Bu nedenle bebekte ateş görüldüğü zaman mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.

Uykusuzluk: Diş nedeni ile oluşan ağrı bebeğin geceleri huzursuz olmasına yol açarak uykusuzluğa neden olabilir. Bu gibi olasılıklarda bebeğin rahatlaması için sıvı gıdalar verilmelidir.

İştahsızlık: Bebekler özellikle diş çıkarma dönemlerinde katı gıdalara karşı isteksiz olabilir. Fakat kaygılanacak bir durum değildir. Bebeğin bu tepkisi gayet normaldir. Bebeğin dişi tam olarak çıktıktan sonra iştahı da normale dönecektir.

İshal: Bebekler diş çıkarma dönemlerinde yoğun bir şekilde tükürük salgıladığı için bağırsakları daha hareketli olabilir ve nadir de olsa ishal görülebilir. Ancak ishal tıpkı ateş gibi bir başka hastalığın belirtisi olabileceğinden doktora başvurmakta yarar vardır.

Diş Eti Kanaması: Diş nedeni ile diş etlerinin maruz kaldığı baskı ufak çaplı kanamaların oluşmasına yol açabilir. Bebeğin diş etlerine buz sürülerek acı hissi hafifletilebilir.

Kulak ve Yanaklarda Kaşınma: Dişetlerinde oluşan ağrı kulaklara kadar ulaşabilir ve bu nedenle kulak kaşınmasına yol açabilir. Ancak kulak enfeksiyonlarında da kulak kaşınması olabileceğinden mutlaka bir hekime başvurmak gereklidir.
" } ] }