Diş Ağrısı

Diş ağrısı, dişlerde çürüme, diş minesinde aşınma ya da diş eti iltihapları gibi etkenler nedeniyle oluşan bir tür ağrıdır. Diş ağrısı ilk aşamada hafif derecede olduğundan genellikle fazla önemsenmez. Fakat ağrı kendiliğinden geçmediğinden ve giderek dayanılmaz bir hale geldiğinden, diş doktoruna gitmek zorunda kalırlar. Bu ağrıların uygun tedavi uygulamadığında geçmesi beklenmemelidir.

Diş ağrısının gelişimi


Yemek sırasında ya da yemekten sonra: Yemek yerken ya da sonradan ilk yarım saat içinde dişte veya çürük nedeniyle oluşan boşlukta yemek artıkları yüzünden meydana gelen ağrılardır. Ağrıların oluşma nedeni besin artıklarının asit üretmesi yüzünden diş sinirinin etkilenmesidir. Bu tür ağrılarda yemek artıklarını temizlemek diş ağrısının bir süre dinmesine etkili olabilir. Fakat diş tedavisinin ihmal edilmemesi gerekir.

Dinmeyen ağrı: bu tür ağrılar genellikle gece etkili olmaya başlar ve ağrının süresi uzun olur. Dişteki çürüğün ilerleme göstermesi, sinirin ölmesi ve dişin enfekte olmasıyla dişin etrafında ya da yüz bölgesinde şişlik meydana gelir. Bu tarz ağrıların dindirilmesi daha zordur. Mutlaka diş doktoru tarafından önerilen ilaçlar kullanılarak, enfeksiyon kontrol altına alınmalıdır.

Yaralanma yüzünden meydana gelen ağrılar: Yüz bölgesinde, çene kemiği ya da dişlerin fiziksel darbe ve travma nedeniyle oluşan ağrılardır. Darbe nedeniyle dişlerde kırılma, çatlama meydana gelebileceği gibi, dişin kaybedilmesi söz konusu olabilir.
Bunlar meydana geldiyse mutlaka diş doktoruna gidilmelidir. Dişte kırılan bölge doktora götürülmelidir. Dişin tamamen yuvasından çıkması halinde, uygun koşullarda taşınarak doktora ulaştırılmalıdır. Dişin doktora ulaştırılmasında süre kadar, dişin yerine yerleştirilmesi için, mutlaka kron bölümünden tutularak doktora götürülmesi de önemlidir. Taşıma sırasında diş dokuları hasar görmemelidir. Önce dişin kron tarafından tutularak, ovalama yapmadan yabancı maddelerden temizlenmesi gerekir. Daha sonra sütün içinde ya da fizyolojik serumun içinde tutularak veya kırık dişi kişinin kendi yanağı içine alarak doktora ulaştırması gerekir.

Diş ağrısına neler sebep olur?

  • Diş minesinde oluşan aşınma
  • Diş etinde meydana gelen enfeksiyon ve iltihaplanma
  • Dişlerin çürümesi ve bu yüzden oluşan apseler
  • Ağız dışında oluşan sinüzit gibi rahatsızlıklar
  • Genellikle yirmilik dişlerde meydana gelen ve dişin diş etinde gömülü kalması gibi etkenlerde
Diş ağrılarında en fazla etkili olan diş çürükleridir. Toplumun yaklaşık %97'sini etkileyen diş çürükleri gelişimi farklı etkenlerden kaynaklanır. Bunu en fazla tetikleyen ağız ve diş sağlığında hijyene yeteri kadar özen gösterilmemesidir. Ağızda şeker ve karbonhidrat içeren besin artıkları yüzünden yerleşen bakterilerin asitli bir ortam oluşturmasıyla, dişlerde koruyucu tabaka zayıflamakta, dişlerin savunma sistemi zayıflamaktadır. Bu nedenle diş çürükleri meydana gelir. Önceleri hafif olan ağrılar, daha sonra zonklama tarzında olur ve şiddetlendiğinde dayanılmaz hale gelir. Bu aşamada apseye neden olabilir. Bu durumda dışarıdan fark edilecek kadar şişlikle meydana gelebilir. Diş ağrısı artarken, dişlerde sıcak ve soğuk hassasiyeti ve dişte zayıflama olduğunda kırılmalar oluşabilir.

Diş ağrısı tanısı nasıl yapılır?


Diş ağrısı bulunan kişilerin vakit kaybetmeden diş doktoruna gitmesi gerekir. Ağrının vücuttaki diğer ağrılardan daha şiddetli olabileceği söylenebilir. Fakat diş ağrısı tedavi edilebildiğinden, bunu çekmeniz tavsiye edilmez. Öncelikle ağrıya neden olan dişin belirlenmesi gerekir. Bazı ağrılarda dişte bulunan sinirler beyne yanlış sinyal verdiğinden, sorunun hangi dişte olduğu karıştırılabilir. Diş doktoru yapacağı muayene ile bunu rahatça belirleyebilir. Ağızdaki şişliğe ve kızarıklığa göre dişteki hasarda tespit edilir.

Diş ağrısı belirtileri nedir?

Dişteki ağrı genellikle aniden başlayan ve zamanla şiddetlenen bir özellikte olur. Ağrının özelliği baş bölgesine, çeneye ve kulaklara kadar vuran zonklayıcı etkidedir. Bunu çeken kişide sıcak ve soğuk hassasiyeti gelişir, besinlerin tüketiminde zorluk çekilir. Dişte baskı olursa, ağrı şiddetlenir. Bu çenede bile hissedilecek düzeyde olur. Geceleri daha fazla ağrı çekilir. Dişte ve diş etinde kanama olabilir. Bu etki apse oluşumunda daha belirgindir. Hastaların yemek yeme, su içme gibi eylemlerinde ağrı daha fazla hissedilir.

Diş ağrısı olanlar ne yapmalıdır?

Diş ağrısı olanların yapacağı en doğru davranış diş doktoruna gitmektir. Bu ağrının kendiliğinden geçme özelliği yoktur. Ağrı giderek artan şiddette rahatsızlık vermeye devam eder. Tedavinin en kısa sürede başlaması gerekir. Fakat evde doktora gitmeden önce bazı önlemler alınabilir. Bu şekilde dişteki ağrı biraz hafifletilebilir. Ancak halk arasında bilinen dişin üzerine aspirin gibi ağrı kesici ilaçların konulmasını tavsiye etmiyoruz. Bunlar hem faydalı olmaz hem de zarar verici olabilir. Diş altında olan yumuşak dokuda hasar meydana getirebilir. Bu ağrının şiddetini arttırabilir. Öncelikle dişlerin arasında kalan yiyecek artıkların temizlenmesi gerekir. Bunu diş fırçalama, diş ipi kullanımı gibi eylemlerle temizleyebilirsiniz. Diş ağrısına eşlik eden şişlik olması halinde, soğuk uygulama yapılabilir. Bunu yaparken buzu temiz bir bez arasında koyarak, dişin üzerine uygulamalısınız. Direkt olarak buzu dişe uygulamamalısınız. Ağrıya etkili olabilecek karanfil uygulaması da yapılabilecekler arasındadır. Ağızda enfeksiyonu engellemek için, diş ağrısının bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Önce sebebi belirlenmeli, daha sonra bunlar ortadan kaldırılarak dişin tedavisi sağlanmalıdır. Enfeksiyon oluşumu varsa, antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Bu arada çürük, dolgu gibi etkenler tedavi edilmelidir.
20.01.2024 08:24:02
Diş Ağrısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Diş Ağrısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

24 Yorum Yapılmış "Diş Ağrısı"
Arkadaşlar Benim dedem köyde yaşarken yazın tarla falan yaparken dişi çok ağrımış bazılarınız inanmaz ama traktörün aküsünü açmış asit var orda yakıcı asit peçeteye deydirmiş ve akü asitini dişine değdirmiş ağrı 1 dakikadan az sürede kesilmiş kendine güvenen denesi dişi eritmiyor
Atakan . 16.03.2015
Sinirden duvarlara vuruyorm artık dişimize buzu yanak üzerinden mi uyguluyacaz.
biri işte . 15.01.2015
Diş ağrısı süründürür saçınızı başınızı yoldurur...Kolunu ve aynı anda bacağını kes yanında çekirdek kalır hissetmezsin kolun ve bacağının ağrısı tek bir ağrı hissedersin oda diş ağrısı lanet diş tek kurtuluş çektirmek diş ağrısı felç kulak hastalığı ve beyne çok büyük zararları vardır.o yüzden hergün fırçalamak 2 kere diyolar ama az 5 defa fırçalayınki bu ağrıyı çekmeyin geçmiş olsun bol şifalar
özcan . 03.01.2015
mrb arkadaşlar ben 12 yaşında bir öğrenciyim. azı dişim çıkmadı dah ama çıkacak gibi. çok ağrı yapıyor. diş çıkmıyorda ne yapabilirim :(
Almıla . 14.04.2014
merhaba arkadaşlar eğer diş ağrınız varsa hemen size bir yöntem söyliyeyim anında saniyeler içerisinde ağrı geçiyor.hemde apseniz varsa saatler içerisinde kurutuyor.Tek yapmanız gereken şu güzel kokan sümbül çiçeği ve safranı saf suda bekletmeniz sakın demlemeyin sakın sadece bekleteceksiniz o zaten bir süre sonra güzel bir renk bırakıyor ve kıvama geliyor anlıyorsunuz hazır olduğunu ne çok bekletin nede az.mesela üzüm suyunu sıktığımızda şıra yapmak isteriz ve bir süre bekletiriz o şırayı tutturduğumuzda daha fazla bekletmeden kullanmaya başlarız yoksa bir süre sonra üzüm suyu alkole dönmeye başlıyor.Buda onun gibi bir şey işte gerçi verdiğim örnek biraz mantıklımı oldu bilmiyorum ama anlayabilmeniz açısından ancak bunu örnek verebildim.daha sonra hazırlanan solüsyonu pamuğa döküp ağrıyan dişinizin altına koyun ısırın ve suyu diş köküne kadar gitsin göreceksiniz saniyeler içersinde diş ağrınız geçecektir.bunu birkaç kez arka arkaya uygulayın. çevremdeki herkez çok memnun kaldı herkes evinde yapıyor yapamayan olursa ben yapıp veriyorum. gözümün önünde denediklerinde bir diş ağrısının saniyeler içerisinde geçebileceğini düşünemezdim gözlerime inanamadım.burada önemli olan o kıvamı tutturabilmek arkadaşlar asıl püf noktası bu.sorunuz olursa buradan sorabilirsiniz.Gerçekten her evde hatta çantanızda olması gereken bir şey.yani mucize gibi bir şeyde diyebiliriz.
mehmet . 04.03.2014
Benim anbemin beyninin arka kisma uyusmasi var kulaklarinib iclerinde de bir agirlik olustugunu soyluyo bir cok doktora ciktik noroloji beyin cerrahisi felan ama bisieyi olmadigini soyleyip gondrdiler birde curuk disinin agri yaptigini yaptigini soyle bundan kaynaklaniyor olabilme ihtimali nedir
derya yaylacı . 07.09.2013
Dişim 3 gündür çok ağrıyor dayanılmaz bir ağrı geceleri uyuyamıyorum ağlıyorum bazen yatakta kıvranıyorum annem dün bir hap verdi oyuk dişimin arasıa koydum ağrı şıup diye kesildi...
Buse . 11.08.2013
korkmayin ben yirmilik dis icin korkuyodum nasil cekilecekk diiye ..korkudan doktorun koltugundan firlicaktim .ama hic birsey hissetmedim siz siz olun.disiniz.curudugunde .fazla bekletim disinizi cekilmez bi hale sokmayin bu kadarda agriya magruz kakalmayin hbirsey olmaz Allah beterinden saklasin b
sibel . 24.07.2013
Arkadaşlar gece diş ağrısından ölüyorum zannettim ne yaptıysam geçmedi.Evde bir tek sürmediğim vicks kalmıştı sürdüm.Tüm ağzımın diş etlerine 15dk ya ağrı falan kalmadı gecenin geri kalanını rahat rahat uyudum. tabiki ilk iş bugün doktora gideceğim ama can simidi olarak belki işinize yarar.
derya . 19.07.2013
3 sene önce diş dolgusu yaptırdım ama 1hafta önce ağrımaya başladı 3 doktora gittim 2 tanesi kaplama dedi 3.sü kaplama üstünü kapatır sadece dedi kanal yaptı eve gittim dişimde değişik bir ağrı vardı sanırım kökünden ama çürük gibi değil ve 3 günde bayağı azaldı ama hala biraz agrı var elleyince ağrıyor doktora görünmeli miyim sizce
bekir . 28.06.2013
dişim çürümüş oyulmuş feci bir şekilde ağrıyor duramıyorum resmen ağlicam nerdeyse
blal . 25.06.2013
2 yıllık dolgum olan dişim ağrıyor dayanamıyorum aartık çok fena. 15 yaşındayım dişçiye gideceğim ama cok korkuyorum.
Melek . 18.06.2013
dişim çok ağrıyor ağlatıcı bir acı
yusuf . 12.06.2013
merhaba 4 sene önce yapılmış bir kanal tedavisi olan dis kirildi dolgu düştü ve sürekli şiddetli bir agri var uyku uyuya mi yorum dayanamıyorum tuzlu su da yaptın geçmedi lütfen bana yardımcı olun
meryem . 11.06.2013
Eşimin dişi o kadar çok acıyor ki anlatmak mümkün değil. Ben hiç o acıyı yasamadım Allah ta yaşatmaz inşallah
Mdk . 10.06.2013
Arkadaslar dıslerınızı cektırmeyın kanal tedavı yontemı dıye bısey var devlet hastanelerı bunu yapmıyor.cekıp curumus deyıp cekıp gonderıyor ozel klınıklerde kanal tedavı yontemı ıle dısınızı kurtarabılırsınzı..
şahın . 10.06.2013
6 aydir dis hastanesine gidip geliyorum anti c ybiyotik yazip yolluyorlar en sonunda dişimde kist oluştu cene cerrahından randevu almak imkansiz sanki herkes cene cerrahini bekliyor bu sorunun cözüm bulması gerekiyor
ilknur . 09.04.2013
dolgu, kanal tedvisi hepsi boş. sorunu sadece ötelemektir. tek kurtuluş çektirmek. dişten benim kadr çeken azdır. tüm yaşdıklarımdn edindiğim kesin çözüm bu. yeni bir çürük vars doktora dolguyla falan uğraşma derim, çek ve kurtulayım şundn
mehmet umut . 01.04.2013
ilk defa dişim ağrıyor ve 3 gündür durmadı :(
ömer öner . 31.03.2013
Ya su yermilik dıslerin agrisi nasıl gidilebilir
latif . 22.03.2013
ilk defa oluo ve çok fena
merve . 10.02.2013 19:08:32
Dişlerim yemek yerken ağrıyor
alper . 04.02.2013 18:30:32
3 tane dişim çürüdü ya :( korkuyorum çektirim doalgu oluyorsa ilk dolguya baş vurucam
Bülent . 04.02.2013 14:45:13
dişim gerçekten çok ağrıyor.
fey za . 29.01.2013

Diş Çürüğü Nasıl Geçer ?

Diş çürüğü nasıl geçer, diş çürüğü belli aşamalardan geçerek ağrı yapacağı döneme geldiğinde, dişteki madde kaybını telafi edebilmek ve dişteki çürüğün ...
Devamını Oku

Diş Çıkarma Tablosu

Diş çıkara tablosu, bebekler ve aileler için çok zorlu ve sancılı bir dönemdir. Bu dönem bir yandan heyecanla beklenirken bir yandan da korkulan bir durumdur...
Devamını Oku

Dişin Hava Alması

Dişin hava alması, diş ağrısı herkes için dayanılması çok güç ağrılardan biridir. Ansızın ortaya çıkarak kişiye işkence dolu dakikalar hatta saatler yaş...
Devamını Oku

Diş Kisti

Diş Kisti, son derece sinsi bir hastalık ve diş kökünde köklerin kanalına bağlı kistlerdir. Ağrı hissedilmediği için bunu hemen anlamak ve görmek zorlaş...
Devamını Oku

Evde Diş Beyazlatma

Evde diş beyazlatma işlemini yapmak isteyenler için oldukça kolay yöntemler bulunmaktadır. Öncelikle ağız ve diş temizliğine önem verenler, dişlerinin d...
Devamını Oku

Diş Eti Tedavisi

Diş eti tedavisi, diş eti hastalıkları dişleri saran periodontal dokularda oluşan bakteriyel ve kronik hale gelmiş olan enfeksiyonlardır. Çok uzun zaman...
Devamını Oku

Diş Teli Fiyatları

Diş teli fiyatları çok pahalı olmayan tedaviler arasında yer alır. Hastaların dişlerinde bulunan çarpıklıklar, kalıcı protez yapılarak düzenlenirse daha...
Devamını Oku

Diş Eti Ameliyatı

Diş eti ameliyatı, ilerlemiş derecedeki diş eti hastalıklarında uygulanan flap operasyonlarını kapsamaktadır. Diş eti hastalıkları arasında yaygın olara...
Devamını Oku

Diş Şişmesi

Diş şişmesi, İltihabi ve enfektif bir durumun varlığı sonucu ortaya çıkmaktadır, kesinlikle ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Mutlaka doktor kontrolund...
Devamını Oku

Diş Beyazlatıcı

Diş beyazlatıcı olarak kullanılan ürünler, doğal olabileceği gibi doktorunuzun önereceği tıbbi ürünler olabilir. Dişlerin renk değişimine uğradığı durum...
Devamını Oku

Diş Beyazlatma Fiyatları

Diş beyazlatma fiyatları için ödeyeceğiniz ücreti merak ediyorsanız, yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Bu işlemi evde ve doktorunuzun muayenehanesinde ...
Devamını Oku

Diş Fırçalama

Diş fırçalama ağız ve diş sağlığının korunması için, günde iki defa yapılması gereken eylemdir. Vücudumuzun hastalıklara maruz kalmasının sebeplerinden ...
Devamını Oku

Diş Eti Hastalıkları

Diş eti hastalıkları, diş hekimliğinde üzerinde en çok durulan en önemli konulardan biridir. Halk arasında genelde diş eti çekilmesi olarak bilinmektedir. Bu hastal...
Devamını Oku

Diş Jeli

Diş jeli, bölgesel olarak uyuşturma sağlayan lokal anestezik bir tür ilaçtır. Hücre zarında olan sinirsel uyarıların oluşumunu ve iletimini engeller. Ge...
Devamını Oku

Diş Ameliyatı

Diş ameliyatı, genelde dişlerden ve diş etinden kaynaklanan problemlerden dolayı yapılan bir ameliyat türüdür. Aynı zamanda 20'lik diş sorunlarının gide...
Devamını Oku

Diş Temizletme

Diş temizletme, fırçalama ve diş macunlarının yetersiz kalması halinde dişlerde oluşan renk değişimlerinin ve tartarların temizlenmesi ile yapılır. Özel...
Devamını Oku

Diş Kaplama

Diş kaplama, aşırı olarak madde kaybına uğrayan ya da estetik olarak uygun durumda olmayan dişlerin küçültülerek uygun materyallerle kaplanmasıdır. Kapl...
Devamını Oku

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur

Diş eti çekilmesi neden olur, diş eti dişlerin etrafında ve aralarında olan dokulardır. Diş eti ve dişin birleştiği alan 1-2 mm kadar daha gevşek yapıda...
Devamını Oku

Diş Ağrısı Belirtileri

Diş ağrısı belirtileri, diş ağrısı çene ve yüzün çevresinde meydana gelen, kişiyi canından bezdiren bir ağrı türüdür. Bu ağrılara daha çok dişlerde oluş...
Devamını Oku

Diş Apsesi

Diş apsesi, diş kökünde ve çevresinde oluşan, ağrı ve ateşin eşlik ettiği iltihaplı oluşumdur. Rahatsızlık tedavi edilmediğinde selülit, periostit, oste...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Diş Çürüğü Nasıl Geçer ?
Diş Çıkarma Tablosu
Dişin Hava Alması
Diş Kisti
Evde Diş Beyazlatma
Son Forum Konuları
Dıse Yakın Damak Etının Agrıması Neye Isaret?
Dişimi Çektirdim Ama Çok Ağrım Var
Dişimi Çektirdim Ama Çok Ağrım Var
Dişimi Fırçalaken Kanama Oluyor. Doktora Gitmeme Rağmen Kanamalar Geçmedi,
Kesici Diş Ağrısı
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024